Presentatietechnieken / De voorbereiding

terug naar Presentatietechnieken

Het sleutelwoord voor een presentatie is eenvoud. Je presentatie moet relevant, simpel en doelgericht zijn. Je publiek moet onder de indruk zijn van de diepgang van je verhaal, niet van je show vol entertainment en vals intellect.

Een degelijke voorbereiding is onontbeerlijk wanneer je heelhuids door je presentatie wilt geraken. Bovendien zal je je door een grondige voorbereiding ook meer op je gemak voelen en je minder snel laten afleiden.

Meer dan droge stof alleen

Dat betekent niet dat je als een droogstoppel feiten en cijfers moet staan declameren. Het is tenslotte niet de bedoeling dat je toehoorders afdwalen en in gedachten hun boodschappenlijstje of dagschema opmaken. Denk verder dan de droge stof en gebruik bijvoorbeeld tekeningen of symbolen.

Ken je publiek vooraf

Probeer op voorhand te weten voor welk publiek je zult staan en wat het van je verwacht. Pas je presentatie aan je toehoorders aan. Kleine groepen zijn bijvoorbeeld ideaal voor een vlotte interactieve presentatie terwijl een speech voor een grote groep vooral eenrichtingscommunicatie is.

Je eigen bedrijf

Als je een presentatie geeft over je eigen bedrijf moet je op de hoogte zijn van de laatste managementbeslissingen.

Oefenen en nog eens oefenen

Eens de inhoud van je presentatie af is, ga je luidop oefenen. Nog beter is om jezelf op te nemen op video.

De meeste mensen vinden het gruwelijk om zichzelf bezig te zien maar op die manier zie je wel perfect hoe je overkomt of waar je de mist ingaat. Veel mensen hebben bijvoorbeeld zenuwtics of gewoontes waar ze zich niet van bewust zijn maar die wel duidelijk zichtbaar worden wanneer ze een video-opname van zichzelf zien. Oefenen voor een spiegel kan natuurlijk ook.

Opgelet!

Een goede voorbereiding is niet hetzelfde als je tekst uit het hoofd leren. Doe je dat toch, dan let je tijdens je presentatie alleen nog op het foutloos aframmelen van je presentatie en verlies je de context uit het oog.