Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Ondersteuning van de rug bij beeldschermwerk

De eerste voorwaarde voor goed ondersteund zitten is dat de werkstoel aangepast is aan jouw lichaamsmaten en aan jouw behoeften van dat moment. Met andere woorden: je werkstoel zal op een aantal punten aanpasbaar moeten zijn.


Hoogte-instelling


Om je stoel goed af te stellen moet je niet alleen rekening houden met je lengte, maar ook met de hoogte van het werkblad waaraan gewerkt moet worden.
Als uitgangspunt nemen we dat bij afhangende armen (en ellebogen 90° geplooid) de hoogte van de ellebogen overeenkomen met de hoogte van het werkblad. Op dat moment moeten de bovenbenen ongeveer horizontaal zijn (knie iets lager dan de heup) en moeten de voeten plat op de grond staan indien de knieën 90° geplooid zijn.


Hoogte-instelling rugvlak


De welving onderaan het rugvlak moet ongeveer ter hoogte komen van de bekkenrand (komt, vooral bij de mannen, overeen met de hoogte van de broeksriem).
Het doel van de welving is dat het bekken naar voren wordt geduwd waardoor de rug recht blijft. We zien vaak dat de welving te hoog wordt ingesteld.


Zitdiepte


en moet met het zitvlak zover mogelijk naar achteren gaan zitten. Je hebt dan een goede zitdiepte als je tussen de voorrand van de zitting en de kuiten ongeveer 4 vingers kunt steken.


Goed zitten in beeld


Hoe goed je stoel ook is, hij zal je maar steun geven bij een goede afstelling en een correcte zithouding