Hoe hak ik de knoop door?

Belangrijke keuzes in je carrière, conflicten op het werk of dilemma's omtrent je loopbaan... Iedere maand leggen we een vraag voor aan onze loopbaanadviseur Erik, specialist bij Itinera Loopbaanbegeleiding. Zijn antwoord lees je in de rubriek Loopbaanadvies van de maand.


Hoe hak ik de knoop door?


Beste Erik,


Ik ben best tevreden in mijn huidige job, maar heb onlangs een schitterende werkaanbieding gekregen van een ander bedrijf. Ik twijfel sterk of ik daarop zou ingaan omdat ik niet weet of ik me daar even goed zal voelen als in de firma waar ik nu al twaalf jaar werk en waar de sfeer heel goed is. Aan de andere kant wil ik achteraf niet denken 'had ik maar...'.


Kan je me wat tips geven hoe ik uiteindelijk gemakkelijker de knoop kan doorhakken?


Els


ANTWOORD


Beste Els,


Liefst zouden we allemaal een glazen bol hebben om eens nieuwsgierig naar de toekomst te kunnen kijken, de mijne zou in ieder geval waarschijnlijk al lang helemaal versleten zijn. Toch moeten wij het in ons aards bestaan met andere en minder magische middelen doen.


Veranderen van baan houdt steeds een risico in en ik denk dat je op een bepaald ogenblik altijd je ogen moet sluiten, op je tanden moet bijten, en tot 10 moet tellen om dan gewoon te springen. Natuurlijk lijkt met me zinvol en aan te raden om toch eerst een blik in de diepte te werpen om te zien of je kan achterhalen waar je terecht gaat komen…


Zo dadelijk denk ik toch al aan een aantal objectieve en subjectieve criteria die je kunnen helpen in je beslissingsproces. De subjectieve criteria vind ik minder voor de hand liggend, dus laten we vooral daar eens bij stil blijven staan.


Als ik de term subjectief gebruik, denk ik vooral aan alles wat rechtstreeks met jou als persoon te maken heeft: je huidige en toekomstige gezinssituatie, je professionele aspiraties op korte en lange termijn, jouw ideale tijdsverdeling tussen werk en privé, praktische overweging zoals afstand thuis-werk, enz.


In de subjectieve sfeer zitten ook emotionele elementen zoals het gevoel dat je had bij de eerste contacten met je toekomstige baas, wat je van de uitstraling van de burelen vond, maar ook meer algemeen hoe jij bijvoorbeeld omgaat met tegenslagen en of je iemand bent die nood heeft aan veel zekerheden, enz.


Natuurlijk zijn er ook een resem belangrijke objectieve criteria zoals de inhoud van de functie, het beloofde loon, de waarschijnlijke toekomstmogelijkheden, de samenstelling van het team waar je mee zal samenwerken, hoe zit het met de financiële situatie van het bedrijf, heb je referenties van personen die er werken of gewerkt hebben, welk is het algemeen imago, enz.


Best maak je voor jezelf een lijstje van alle plus en min punten, neem je ze een aantal keren door, leg je ze terug opzij, praat je erover met je partner en je vrienden. En net zoals in een trommel van een wasmachine draai je alles eens naar rechts, wacht je even, dan draai je het weer eens naar links, herhaal je dit een aantal keren, spoel je de overbodige informatie weg, en voeg je er zuivere ideeën aan toe. Tot je uiteindelijk op een bepaald punt bent gekomen waarop je voor jezelf spontaan een beslissing neemt.


Ik duim nu al voor jouw 'juiste' beslissing!


Erik Leenders,


De inhoud van deze tekst heeft een louter informatief karakter. De lezer kan geen rechten ontlenen aan deze tekst.


i.s.m. Itinera