De werkdag van een coördinator buitenschoolse kinderopvang

Ellen Moerman

  • Leeftijd: 30 jaar
  • Functie: Coördinator buitenschoolse kinderopvang bij gemeente Oostrozebeke
  • Diploma: Master sociaal werk

Griet Tack

  • Leeftijd: 33 jaar
  • Functie: Coördinator buitenschoolse kinderopvang bij gemeente Oostrozebeke
  • Diploma: Licentiaat criminologische wetenschappen

Elke week blogt m/v talent aan de slag bij de Vlaamse Overheid over zijn job. Deze week bloggen zes medewerkers van gemeente Oostrozebeke over hun job bij de buitenschoolse kinderopvang. Vandaag zijn Griet Tack en Ellen Moerman aan het woord, coördinatoren van de buitenschoolse opvang 'de Wiemkes'.

Lees de andere blogs op de website van Jobpunt Vlaanderen.

Goeiemorgen Wiemkes! ’s Morgens, vooraleer we naar ons bureau in het gemeentehuis gaan brengen we vlug een bezoekje aan de kinderopvang. Het is iets na 8 uur en er zijn al een aantal kinderen vertrokken naar school. De kleinste kapoenen zijn er nog en onze begeleidsters zijn volop bezig hen schoolklaar te maken. Zoals elke morgen horen we: “Ferre, je boekentas hangt hier nog! Moet je die niet mee hebben naar school? … Van wie is deze muts? Ah, van jou, Aline. Niet vergeten hé, het is vandaag veel te koud. … Er hangt nog een fluojasje aan de kapstok. Wie heeft er nog geen fluojas aan?” Hup, daar is bus! De begeleidsters vertrekken na het opruimen naar huis. En wij… naar ons bureau.

Goeiemorgen collega’s! De collega van de sportdienst is een vroege vogel en is dus al op post. De rest van de afdeling vrije tijd sijpelt later binnen. Na de dagelijkse routine ’s morgens – e-mails bekijken, interne berichten lezen, facturen controleren en doorgeven aan financiële dienst – kijken we even wat er vandaag zoal op de agenda staat. Deze voormiddag zijn er geen afspraken, in de namiddag hebben we een overleg met de schepen van kinderopvang. Na de verkiezingen kregen we een nieuwe schepen. Ze is al eens schepen van kinderopvang geweest, maar de laatste zes jaar niet. Dus is het wel goed om even samen te zitten.

Deze voormiddag werken we elk verder aan verschillende zaken: takenblad opmaken voor volgende week (zodat de begeleidsters weten wat ze elke dag moeten doen in de opvang), klachten van ouders in verband met de facturatie oplossen, vormingen opzoeken voor dit jaar voor de begeleiding, enkele praktische probleempjes in de kinderopvang doorgeven aan de technische dienst, administratie van de kinddossiers, de vergadering voor volgende week voorbereiden, …

Na de middagpauze werken we nog even verder aan ons bureau. Om 14 uur zijn we in de kinderopvang voor het overleg met de schepen. We vertellen het één en ander over de werking van de opvang, waar we zoal mee bezig zijn. Verder willen we graag weten van de schepen hoe ver het staat met verbouwingen van de kinderopvang. We zijn namelijk dringend aan uitbreiding toe. En tot slot, hebben we dit jaar ook nog iets te vieren met de kinderopvang. Dit jaar bestaat de Wiemkes namelijk twintig jaar. Dat mag wel gevierd worden, vinden we. Hoe we dat gaan vieren, moeten we nog even bekijken. We prikken alvast een datum en wisselen wat van gedachten hierover. Een receptie of een tentoonstelling of misschien nog iets anders?

We werken nog even wat verder aan ons bureau en dan ronden we onze laatste werkdag van deze week af in de kinderopvang. Een gezelschapsspelletje meespelen met de kinderen of op restaurant bij de kleuters een spaghetti bestellen hoort erbij. In de opvang regelen we nog wat zaken, en informeren we nog even bij die of die begeleidster. En dan wordt het stilaan tijd om aan het weekend te beginnen!