De dag waarop Gray Powell zijn iPhone vergat

Elke week geeft een van onze journalisten zijn mening over een thema uit de economische actualiteit. Deze week heeft Marian Kin het over de pijnlijke blunder van Gray Powell, software-ingenieur bij Apple. Is zijn fout fataal voor zijn carrière?

De Duitse biertjes gingen er vlot in bij Gray Powell, die 18de maart in de Gourmet Haus Staudt in Redwood City (Californië). Het was per slot van rekening zijn 27ste verjaardag. “Ik wist niet dat Duits bier zo lekker was”, tikte de Apple-softwareingenieur op zijn iPhone en legde die neer op een barkruk. Toen hij even later de biertent verliet, liet hij zijn iPhone per ongeluk liggen. Hij werd op slag wereldberoemd.


Die iPhone was er niet zomaar een. Het was een prototype van de volgende generatie, gecamoufleerd als gewone iPhone. Een van de andere tooghangers zag de iPhone liggen en zocht de eigenaar.

Tevergeefs. Hij contacteerde Apple, maar kreeg geen gehoor. Uiteindelijk verkocht hij het toestel aan gadgetsite Gizmodo, die de beelden en nieuwigheden prompt op het web gooide. Apple-fans vergaapten zich wereldwijd aan de vroegtijdige onthullingen.

Meteen een barst van formaat in de wereldberoemde beveiliging van Apple tegen lekken. Als je weet hoe angstvallig Apple de geheimhouding bewaakt – er doen zelfs geruchten de ronde over een soort interne veiligheidsdienst, compleet met spionnen - dan wil je niet in de schoenen staan van Gray Powell. Voor zover we weten, is hij (voorlopig) niet ontslagen.

Iedereen heeft het al wel eens meegemaakt. Een moment waarop je beseft dat je een grote flater hebt begaan, en je hoopt dat de grond onder je voeten opengaat en je opslokt. Een gevoel van pure verlamming. Ofwel werk je dan voor een bedrijf met een angstcultuur waar fouten maken geen optie is.

De kans is groot dat werknemers dan hun energie vooral zullen gebruiken om zich in te dekken tegen mogelijke fouten. Wat de creativiteit en ondernemingszin genadeloos in de kiem smoort. Ofwel werk je in een bedrijf waar je kan leren van fouten. Ze worden snel geklasseerd en nooit meer opgerakeld.

Zo’n bedrijfscultuur zorgt ervoor dat mensen durven risico’s nemen, dat ze creatief zijn. Wat de rendabiliteit van het bedrijf alleen maar ten goede komt.
Dus, als u op zoek gaat naar een nieuwe job, stel dan zeker die ene vraag: kan en mag ik hier fouten maken?

 
PS. Hoe zou Apple kunnen reageren? In plaats van Powell met pek en veren de stad uit te jagen, zou Apple hem samen met Steve Jobs op het podium kunnen zetten als ze de nieuwe iPhone onthullen. Of de hele story naar hun hand zetten door hem in een reclamespotje op te voeren.

Marian Kin
Hoofdredacteur Vacature