De competenties van Francesca Vanthielen

Welke zijn de sterktes en zwakte van Francesca Vanthielen? Om dat te achterhalen vulde ze voor ons de competence indicator in.

“Je bent een gangmaker”

Een hoge score voor: leidend, eisend, specialistisch
Een middelscore voor: mensgericht, kritisch, perfecionistisch
Een lage score voor: planmatig, analytisch 

Moeilijke vragen

“Het invullen van deze test vond ik moeilijker dan ik gedacht had. De resultaten zeggen dat ik holistisch ben. Misschien is dat een uitleg voor het feit dat ik nooit ten volle ‘ja’ of ‘nee’ kon antwoorden? Ik wilde elke keer zeggen: “Dat hangt ervan af waar en wanneer, met welke mensen, van de context.” Soms ben ik meegaand, maar soms ook niet. Ik zit er niet als een dutske bij tijdens vergaderingen, maar ga ook niet zeggen wat andere mensen moeten doen. Ik kan best leiding aanvaarden van goede leiders, maar als ik voel dat het niet lukt, neem ik met plezier zelf de leiding over. Ik kan niet tegen urenlang doorleuteren: kom to the point, aub!

Hetzelfde voor dat woord creativiteit: ik zie mezelf als een creatief persoon, maar wil daarom niet alles wat anderen bedenken, beter doen. Er zijn mensen die onder het mom van creativiteit steeds opnieuw het kind met het badwater wegsmijten.”

“Ik ben een kei in plannen”

“Mijn vrienden zouden me geen gangmaker noemen, dus dat woord dekt volgens mij de lading niet. Wat in geen geval klopt, is de uiterst lage score voor ‘planmatig’. Ik werk al mijn hele leven als zelfstandige. Ik heb altijd mijn studies met een fulltime job gecombineerd. Zelfs tijdens de examenperiodes werkte ik door. Dat kun je alleen als je een kei in plannen bent. Ik heb zelden stress gehad tijdens de examens: ik was altijd goed voorbereid. Ik ben inderdaad ook ‘perfectionistisch’ en ‘eisend’, daar schaam ik me zeker niet voor. Bovendien ben ik vooral veeleisend voor mezelf.”

Grijswaarden

De conclusie? Ik heb voor mezelf toch nog eens bevestigd gezien dat er zoiets bestaat als grijswaarden. Ik heb het moeilijk met in zwart-wit-termen te spreken over mezelf. Ik weet dat verstandige mensen deze test opgesteld hebben, maar had er af en toe mijn twijfels bij. Het is toch iets helemaal anders om een bankdirecteur te zijn dan een tv-presentatrice. In een andere werksituatie zou ik waarschijnlijk anders reageren. Mocht ik een bankdirecteur zijn, zouden mijn leidinggevende talenten meer tot uiting komen.”

Tekst: Ann Lemaître