De carrière van de broers Dardenne in 6 data

Jean-Pierre werd geboren op 21 april 1951 in Engis.

Luc werd geboren op 10 maart 1954 in Awirs.

Samen met Jaco Van Dormael richtten ze de Académie Delvaux op.

In 2002 worden ze via de prijs die Olivier Gourmet kreeg voor zijn vertolking in hun film ‘Le Fils’ nogmaals gelauwerd op het filmfestival van Cannes.

De Luikse broers, Jean-Pierre en Luc Dardenne hebben met hun nieuwste film ‘Le gamin au vélo’ de Grand Prix in Cannes gewonnen. De Dardennes verdedigen onze vaderlandse cinema nu al vijftien jaar met groot succes in Cannes. Een terugblik op hun rijkgevulde carrière.


1977: debuut en tal van documentaires

Vlak na hun studie filosofie en toneelkunst richten de broers een eigen productiehuis (Dérives) op, zodat ze zonder inmenging van oversten kunnen werken. Ze tonen dan al interesse voor onderwerpen die elders zelden aan bod komen. De levensomstandigheden van de inwoners van de Waalse arbeiderswijken en het antifascistisch verzet zijn maar enkele voorbeelden. Het begin van hun carrière verloopt wat moeizaam. Ze moeten regelmatig jobs aannemen louter voor het geld, zodat ze de eindjes aan elkaar kunnen knopen.

1986: eerste langspeelfilm

Na tal van documentaires storten de broers Dardenne zich op hun eerste langspeelproject. Hun eersteling krijgt de titel Falsch mee en gaat over de laatste overlevende van een tijdens de Holocaust uitgeroeide Joodse familie. De hoofdrol wordt gespeeld door Bruno Crémer die in 2010 aan tongkanker overleed. Het scenario van Falsch wordt mee geschreven door Jean Gruault, de scenarist van Truffaut.

1996: eerste succes bij het grote publiek

asset/48474

Met hun derde film, La promesse met het uitstekende acteursduo Jérémie Renier en Olivier Gourmet, doen de broers voor het eerst van zich spreken bij het grote publiek. In 1996 duiken ze dan ook op in Cannes  in de categorie ‘Quinzaine des réalisateurs’. In La promesse vinden we de typische thema’s terug: conflicten tussen ouders en hun kinderen, conflicten tussen de liberale maatschappij en de slachtoffers ervan, immigratie, …

1999: de Gouden Palm

asset/48477

Dankzij hun film Rosetta rijven Luc en Jean-Pierre hun eerste Gouden Palm binnen. Hoofdrolspeelster Emilie Dequenne wordt bekroond met de award voor beste vrouwelijke vertolking. In Rosetta zien we hoe een jong meisje, die bij haar alcoholverslaafde moeder woont, er alles aan doet om een job te vinden.

2005: een tweede Gouden Palm dankzij L’Enfant

asset/48476

Met hun verhaal over twee jonge ouders die zich aan de rand van de maatschappij bevinden, hijsen de broers Dardenne zich bij het wel erg selecte clubje dat meer dan één Gouden Palm won. Alleen de Servische regisseur Emir Kusturica deed hen dat voor …

2011: Grand Prix du Jury

De broers doen weer van zich spreken op het 64e filmfestival van Cannes, nu met hun laatste film ‘Le gamin au vélo’. Ze krijgen dit keer niet de Gouden Palm, maar wel de Grand Prix du Jury.

De trailer van 'Le gamin au vélo'