De carrière van Franco Dragone in 5 artistieke creaties

Onlangs heeft de artistiek directeur en regisseur uit La Louvière zich op een nieuwe uitdaging gestort: China. Hij gaat er spektakels ontwikkelen in vijf grote steden. Een terugblik op de carrière van deze succesrijke geadopteerde Belg.

1992: Saltimbanco

Saltimbanco is de vijfde show van het Canadese spektakelgezelschap Cirque du Soleil. Het werd midden jaren ’80 gecreëerd werd door de Québecois Guy Laliberté. Die heeft het talent van Franco Dragone ontdekt toen hij hem stage zag geven aan de circusschool in Montréal. Het gevolg was een vruchtbare samenwerking: samen maakten ze in twaalf jaar tijd tien verschillende spektakels.

Euro 2000: de openingsceremonie in het Koning Boudewijnstadium

asset/54873

Zij die er live bij waren herinneren zich zonder enige twijfel nog de gigantische personages van 15 meter hoog die in Brussel het stadium kwamen binnengewandeld. Een magische en sportieve openingsceremonie met de lucht als thema. Ziehier enkele videobeelden van dit indrukwekkende schouwspel.

2003: A New Day, de show van Céline Dion in Las Vegas

Franco Dragone bedacht en regisseerde de show die de Canadese zangeres Céline Dion gaf in Caesars Palace in Las Vegas. De cijfers van deze samenwerking doen duizelen: meer dan 700 voorstellingen, drie miljoen toeschouwers, meer dan vier jaar op de affiche, een podium van 2.085 vierkante meter ... Kortom: een totaalspektakel dat haar carrière definitief een internationale dimensie gaf. Meer beelden zijn te vinden op de site van Franco Dragone.

2005: ‘Le rêve’ in het Wynn Las Vegas Hotel

‘Le rêve’ is de derde gezamenlijke creatie van Franco Dragone en ondernemer Steve Wynn. Het hele schouwspel speelt zich in de lucht en in het water af. In een grote zaal met koepel en een zwembad van twaalf meter in het midden ontvouwt zich een magisch tafereel

2010: openeningsceremonie van het station Luik-Guillemins

De monumentale architectorale creatie van de Spanjaard Santiago Calatrava vroeg om een even imposant spektakel. Als snel werd er dus gedacht aan de Franco Dragone Entertainment Group om hun creatieve geest te laten waaien over het nieuwe station van de Vurige Stede. 'Gare à vous' richt haar blik permanent op één enkele held: het station zelf.