De blitscarrière van zanger Gotye in beeld

Met zijn single 'Somebody That I Used To Know' heeft Gotye een rasechte wereldhit gescoord. Zopas rijfde de Australisch-Belgische zanger ook drie Grammy Awards binnen. Een blik op zijn korte, maar erg intense loopbaan.

Belgische roots

Wouter De Backer - de echte naam van Gotye - wordt in 1980 in Brugge geboren. Op tweejarige leeftijd verhuist de familie De Backer naar Australië. Wouter, beter gekend als Wally onder de Australische vrienden, ontdekt al snel zijn passie voor muziek. In zijn tienerjaren richt hij samen met enkele vrienden het bandje Downstares op. Na het beëindigen van het middelbaar gaat het bandje uit elkaar en zoekt Wouter zijn eigen muzikale weg.

2003

Op zichzelf denkt hij het project Gotye uit en brengt zijn allereerste volledige album Boardface uit in 2003.

Nog meer muziek

Naast zijn soloproject duikt hij ook op in een nieuwe band, The Basics. Zij treden vooral op in Australië.

Succes met Like Drawing Blood

In 2006 komt het album Like Drawing Blood uit. Down Under zijn ze meteen weg van de plaat.

ARIA Award

De jonge zanger krijgt in 2007 de ARIA (The Australian Recording Industry Association Music) award uitgereikt in Australië. Een mooie bekroning voor wat hij tot dan toe al bereikt heeft. Op de uitreiking speelt hij live de single Learnalilgivinanlovin uit het album Like Drawing Blood. Eén van de succesnummers van het album.

Opener van Peter Live

Maar ook in België geniet hij steeds meer naambekendheid. In 2008 opent hij de allereerste show van Peter Live (Peter Van de Veire). En geeft een interview in bijna vlekkeloos Nederlands!

De grote doorbraak

Vanaf 2011 gaat het steil bergop voor Gotye. Zijn album 'Making Mirrors' komt uit in augustus van dat jaar. Even daarvoor, in juli, laat hij de single ‘Somebody That I Used To Know’ los op het publiek. Een schot in de roos, want behalve in Australië schiet het nummer ook in België naar de top van de hitlijsten. Niet veel later gaan Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de rest van Europa voor de bijl.

Ook in the States krijgt Gotye voet aan de grond. Mede dankzij een optreden in 'Saturday Night Live' en enkele coverversies van 'Somebody That I Used To Know' begint het nummer aan zijn klim in de Amerikaanse hitparade. In april 2012 belandt Gotye uiteindelijk op 1. Daarmee is hij de eerste 'Belg' sinds Soeur Sourire in 1963 die daarin weet te slagen.

Op de Grammy's wordt Gotye bekroond voor zijn boerenjaar: hij wint awards in de categorieën 'Record Of The Year' ('Somebody That I Used To Know'), 'Best Alternative Album' ('Making Mirrors') en 'Best Pop/Duo Performance' ('Somebody That I Used To Know'). Die laatste prijs mochten hij en Kimbra in ontvangst nemen uit handen van niemand minder dan Prince.