De 5 carrières van Rik Torfs

Rik Torfs, bekend als professor kerkelijk recht, jurylid in De Slimste Mens, interviewer en columnist, breit een opmerkelijk vervolg aan zijn carrière: hij staat bij de komende verkiezingen tweede op de Senaatslijst van de CD&V. Hoe ziet zijn cv er uit?

1. De schrijver

Als tiener droomt Rik Torfs, geboren op 16 oktober 1956, van een carrière als schrijver. Maar eens hij 18 is, vat hij de studies rechten aan de K.U.Leuven aan. Nadien specialiseert hij zich in Kerkelijk Recht en doctoreerde hij in 1987 op ‘Het canonieke huwelijksbegrip’. Een jaar later werd hij professor Kerkelijk Recht aan de K.U.Leuven. Hij wordt ook advocaat aan de Kerkelijke Rechtbank en is een zeer actief gastprofessor aan de universiteiten van Straatsburg, Stellenbosch (Zuid-Afrika) en Nijmegen.

2. De professor

Als autoriteit in kerkelijk recht bestudeert hij de kerkelijke organisatie, de spirituele aspecten ervan én de verhouding kerk-staat. Over dat onderwerp schrijft hij onder meer het boek ‘Mensen en rechten in de Kerk’ (2003). Tussen 1994 en 2003 is hij voorzitter van de faculteit Kerkelijk Recht van de K.U.Leuven. Hij is ook lid van de redactie van Revue du droit canonique, editor van de European Journal for Church and State Research en bestuurslid van de International Academy for Freedom of Religion and Belief. Hij staat bekend om zijn scherpe kritiek op de Kerk van Rome, Paus Johannes Paulus II en Paus Benedictus XVI. Hij noemt de zalig- en heiligverklaringen en het toekennen van aflaten in de kerk in een kranteninterview in 2005 folkloristische tradities.

3. De bijna-rector

Nog in 2005 neemt Torfs deel aan de rectorverkiezingen aan de K.U.Leuven. Tegen de verwachtingen in schopt hij het vrij ver en moet hij maar nipt – met 20 stemmen verschil – de duimen leggen voor Marc Vervenne. Het gebrek aan steun van de studenten in de derde stemronde was van doorslaggevend belang bij het verlies.

4. De televisiemaker

Een jaar later maakt hij voor Canvas het praatprogramma Nooitgedacht. Hoewel hij een drukke academische carrière heeft, werkt Torfs zich geleidelijk aan op tot een Bekende Vlaming met een vaak ironische toon in zijn antwoorden. Hij verschijnt regelmatig in radio- en televisieprogramma’s zoals De Laatste Show, Terzake, De Nachtwacht en zelfs het Gala van de Sportpersoonlijkheid van het Jaar. Hij is drie seizoenen lang jurylid in De Slimste Mens Ter Wereld, dat hij in 2009 vaarwel zegt, nadat het grote publiek wat uitgekeken lijkt op hem.

5. De politicus

In 2009 maakt hij met Siegfried Bracke het verkiezingsprogramma De Stemming ’09. In oktober van hetzelfde jaar maakte hij bekend dat hij voorbereidingen aan het treffen is om een potentieel nieuwe politieke beweging uit de grond te stampen. Deze beweging zou mensen van allerlei strekkingen willen samenbrengen die een zelfde politieke denkwijze hanteren. Torfs benadrukte de inhoudelijke gebreken van huidige politieke ontwikkelingen en de gebreken van het partijsysteem in het algemene politieke landschap. Torfs sloot niet uit om met de beweging deel te nemen aan verkiezingen. Hij publiceert het boek ‘Wie gaat er dan de wereld redden?’, waarin hij zijn politieke ideeën uit de doeken doet. Een half jaar laat hij weten dat hij het opstarten van de beweging staakt. Op 6 mei 2010 raakt bekend dat de professor opkomt bij de federale verkiezingen 2010 voor de CD&V.

Tekst: Dominique Soenens

Bekijk ook het cv van:
- Siegfried Bracke
- Marianne Thyssen
- Kris Peeters