Burn-out, wat nu?

Beste Erik


Ik ben 18 jaar geleden gestart als uitvoerend administratieve kracht, heb steeds al doende bewezen dat ik meer kon en klom daardoor op tot Verantwoordelijke Klantendienst waardoor ik nu een grote verantwoordelijkheid draag. Het is een uitdagende job in een internationale context die ik nu sinds vijf jaar met zeer veel energie uitvoer.


Ik was altijd zeer fier het zo ver geschopt te hebben, maar sinds enkele weken voel ik steeds minder fut. Het kost moeite om me te concentreren, er sluipen fouten in mijn werk en ik loop rond met hoofdpijn. Het is zelfs zover gekomen dat ik in het weekend leuke afspraken afzeg om te kunnen rusten. Ik weet echt niet wat er gebeurd is. Ik doe nog moeite, maar het lukt me echt niet meer : elke vraag, elke opdracht ga ik uit de weg. Gisteren ging ik naar de huisarts die met voor het eerst confronteerde met iets waarvan ik overtuigd was dat het mij nooit zou overkomen: een burnout. Vandaag blijf ik voor het eerst thuis. Wat nu?


Martin


ANTWOORD


Beste Martin,


Het is allicht geen fijn verdict om te horen! Vaak zijn het niet de slappelingen, maar net de harde werkers met het hart op de goede plaats en met ideële motieven die een verhoogd risico lopen. Bepaalde eigenschappen zoals perfectionisme, moeilijk grenzen stellen, grote betrokkenheid en hoge verwachtingen, kunnen burnout in de hand werken. In combinatie met een grote werk- en tijdsdruk, weinig ondersteuning of structuur, kan dit nefast zijn.


Burnout is geen persoonlijk falen, maar een relationeel proces waar in principe de organisatie en jijzelf, in “behandeling” moeten. Vaak hebben mensen die in burnout geraken het bij het rechte eind: ze zien zaken op het werk die niet in de haak zijn of tenminste beter kunnen. Neem nu eerst de signalen serieus en sta stil bij je behoeften. Burnout gaat niet vanzelf over en je kan het vaak niet in je eentje oplossen. Het is essentieel dat je iemand vindt waarmee je kan praten om in alle rust te kunnen onderzoeken wat jouw aandeel is.


Daarvoor is begeleiding van een kundig professional nodig. Deze kan je helpen de problemen op het werk aan te kaarten, waardoor burnout in de toekomst zowel door jou als de organisatie waarvoor je werkt vermeden kan worden.


Een kleine tip om voor jezelf te zorgen tijdens de periode van rust & herstel : concentreer je op de dingen die je graag doet, al de rest laat je best liggen!!


Veel succes!


Erik Leenders,


i.s.m. Itinera