Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Acoustic shock

Werknemers van callcenters die met een koptelefoon op het hoofd werken dragen daar de fysieke gevolgen van. Acoustic shock is de naam van wat nu al 'het bedrijfsletsel van de 21ste eeuw' wordt genoemd.


Callcenter-werknemers worden constant blootgesteld aan het snerpende geluid van een aanspringende fax, het plotse gebulder van een kwade klant of veel te luid geprogrammeerde wachtmuziekjes.


Het telefoonbedrijf British Telecom heeft 5,5 miljoen frank uitbetaald aan een werknemer die de gevolgen draagt van jarenlange blootstelling aan plotse harde en scherpe geluiden. 83 andere werknemers zijn samen naar de rechtbank gestapt met gelijkaardige klachten.


De uitspraak van de rechtbank kan verstrekkende gevolgen hebben, want het aantal mensen dat te maken krijgt met Acoustic shock ligt ontstellend hoog.


Acoustic shock is geen medische term, maar de medische wereld is het er stilaan over eens dat geluidsoverlast niet alleen schadelijk is voor het gehoor, maar ook een negatieve impact heeft op het algemeen welzijn.


Blootstelling aan een geluid boven de 90 decibel heeft zowel op korte als op lange termijn gevolgen voor het gehoor. Op korte termijn gaan je oren suizen - die suizingen kunnen tot 48 uur aanhouden. Wie lange periodes met lawaai te maken krijgt, verliest progressief zijn gehoor door de aantasting van de haarcellen in het binnenoor.


De werknemers die lijden aan acoustic shock klagen ook over depressie. Constante blootstelling aan geluid boven de 70 decibel heeft eerder al een impact op het algemeen welzijn aangetoond. Hoge bloeddruk, depressie en andere psychiatrische aandoeningen komen vaker voor bij die mensen.


(Bron: De Morgen)