9 tips voor de perfecte presentatie

 

Een écht goede presentatie vereist talent, hard werken en heel veel oefenen. Wil je niet afgaan als een gieter, hou dan rekening met deze 9 klassieke – en zeker te vermijden – blunders.  

1. Check de spelling

Kijk de spelling van je slideshow achteraf grondig na, en schakel de spellingscontrole op je tekstverwerker in.

2. Vermijd verschrikkelijke kleurcombinaties

Blauwe letters op een groene achtergrond zorgen gegarandeerd voor een even exotisch als onleesbaar resultaat. Hou rekening met dit soort onmogelijke kleurencombinaties.

3. Gebruik nooit verschillende lettertypes. Zorg dat de letters groot genoeg zijn.

Professionele PowerPoint-designers gebruiken maximum 3 verschillende lettertypes of stijlen in één presentatie. Meer dan dat wordt al vlug verwarrend en onleesbaar. Dat geldt ook voor de lettergrootte: neem op dat vlak geen risico.

4. Gebruik voldoende grote foto's, die over de hele slide kunnen worden uitvergroot.

Afbeeldingen zouden minstens 900x720 pixels moeten zijn. De meeste designers starten met een grote foto die ze dan kleiner maken om in de slide te passen. Lage resolutiebeelden zorgen gegarandeerd voor een wazig een goedkoop ogend resultaat.

5. Kom geïnteresseerd en gemotiveerd over

Waarom zou je een PowerPoint maken als je alles ook snel op de achterkant van een bierviltje kan schrijven? Een goede presentatie vraagt ook een geïnteresseerde en gemotiveerde presentator. Anders wordt zelfs de beste presentatie al snel waardeloos. En vergeet niet: zeker hier maken ook de kleren de man.

6. Lees je slides  nooit zomaar af

Niets komt slechter over dan een presentator die zijn slides gewoon klakkeloos overneemt of aframmelt. Tracht je publiek bij de presentatie te betrekken.

7. Test vooraf je back-up plan uit

Als je een live demo van een website wil geven, test dan op voorhand of de internetverbinding wel werkt. Oefen ook de tekst vooraf even in.

8. Ga niet van start met een flauwe, platte grap

Het kan niet de bedoeling zijn dat de helft van de zaal al meteen vertrekt, of zich hardop vragen stelt bij de ernst van de presentator. Flauwe openingsgrapjes om de aandacht te trekken, komen niet bepaald professioneel over.

9. Gebruik kwalitatieve, professioneel ogende foto’s en de meest recente software

Gratis cartoons ogen misschien leuk in een mailtje of bij een fotopresentatie onder vrienden, maar geven een professionele presentatie de allure van een lagere school-werkstuk. Speel het ook safe, en gebruik de meest recente versie van PowerPoint.

Bron: BusinessWeek - 18 september 2009

Hoe maak je de perfecte PowerPoint-presentatie? Klik hier!