8 manieren om niet ontslagen te worden

In moeilijke tijden vreest iedereen wel eens voor zijn job. Wanneer het economisch wat minder gaat met je bedrijf, kan men nu eenmaal niet iedereen in dienst houden. Hoe zorg je ervoor dat precies jij de ontslagronde overleeft? Hou alvast rekening met de volgende tips.

Neem je verantwoordelijkheid

Richt je aandacht op het succes van je bedrijf en niet zozeer op jouw carrière. Lever een extra inspanning en neem er ook een paar taken bij die normaal gezien niet tot je job behoren. Je inzet zal zeker worden opgemerkt en men zal er ook rekening mee houden bij de volgende ontslagronde.

Wees flexibel

In tijden van crisis moet een bedrijf al eens van koers veranderen of zijn strategie bijstellen. Ga mee in die verandering en pas je aan de hogere werkdruk aan. Wie dat niet doet wordt al snel als weerbarstig beschouwd.

Blijf uit de buurt van geruchten

Het heeft geen zin om mee te gaan in de roddels van collega's en je druk te maken over geruchten. Doe wat je moet en laat je niet meeslepen door negatieve praatjes.

Ken de ongeschreven regels

Bepaalde regels worden niet uitgesproken in een bedrijf, maar ze worden wel in acht genomen. Wordt het niet geapprecieerd als je lange rookpauzes neemt? Probeer die dan te beperken. Reageer op je e-mails of op verzoeken van je collega's of je manager, laat ze geen weken slingeren. Kom op tijd en vertrek niet elke dag stipt om vijf uur.

Maak jezelf zichtbaar

Los een probleem op, stel een nieuw idee voor, zoek nieuwe klanten of vindt een manier uit om kosten te besparen. Zorg ervoor dat je managers en je collega's zien dat je onmisbaar bent voor het bedrijf. Smeed ook goede contacten met collega's van andere departementen, zoals HR en Financiën. Als er ontslagen vallen ben je tenminste geen anoniem nummer voor hen.

Wees eerlijk

Als je niet genoeg werk hebt, wees daar dan eerlijk over. Stel voor om nieuwe projecten te leiden waarin je jezelf kan bewijzen. Hoe eerlijker je overkomt, hoe meer ze je zullen vertrouwen.

Ga mee met je tijd

Ontdek social media zoals twitter en facebook en toon dat je mee bent met je tijd. Zo weet je werkgever dat je mee bent met de laatste technologische ontwikkelingen

Leef gezond

Eet gezond, slaap voldoende, doe af en toe aan sport en vermijd alcohol en cafeïne. Je gezond voelen is niet alleen fijn voor jezelf, maar je zal ook meer energie hebben op je werk. Bovendien zal je minder snel ziek worden.

Bron: managersonline.nl