5 stappen naar promotie

Het vergt geduld en volharding om promotie te krijgen. Hier zijn vijf tips om sneller op de ladder te klimmen.

1. Wees beter dan de anderen

Wees goed in je werk en doe niet enkel wat er van je verwacht wordt, ga een stap verder en zorg ervoor dat je opvalt. Zal dat altijd beloond worden? Jammer genoeg niet. Soms zal niemand merken welke inspanningen je levert. Maar na een tijd zal je de reputatie hebben van een harde werker die het bedrijf of het team voorop plaatst. Dat zal uiteindelijk lonen.

2. Vind een mentor

Iedereen heeft een mentor nodig die hem/haar het wel en wee van het bedrijf leert kennen. Zoek iemand die een paar trappen hoger op de ladder staat en die zich over jou wil ontfermen. Sommige mensen zullen dat met veel plezier doen. Je erkent hen als experts en je wil graag van hen leren, dat streelt natuurlijk hun ego. Je leert niet alleen waardevolle vaardigheden en technieken van je mentor, maar je hebt ook een bondgenoot die op cruciale momenten een goed woordje voor je zal doen.

3. Ga terug naar school

Nieuwe vaardigheden leren, op de hoogte zijn van de nieuwste trends en een expert worden in je vakgebied, zijn belangrijke elementen om opgemerkt te worden door het management. Vroeger betekende dit dat je dure cursussen moest volgen of ’s avonds naar de bijscholing moest. Vandaag is het niet meer uitzonderlijk dat iemand zich professioneel wil ontwikkelen, waardoor je gemakkelijk online cursussen of seminaries kan vinden, die passen binnen je budget en in je agenda. Volg daarnaast de trendsetters uit jouw sector op de sociale media. Communiceer, leer en groei. Voordat je het weet, ben je zelf een toonaangevend expert in je eigen vakdomein.

4. Wees een teamspeler

Steeds meer belangrijke projecten worden gerealiseerd door teams, dus is het ook belangrijk dat je een echte teamspeler bent. Ga niet alleen met de eer lopen of maak anderen niet zwart. Werk als deel van een team en probeer samen het project succesvol af te ronden, ook al betekent dat dat je meer doet dan de anderen. Uiteindelijk zullen de juiste mensen merken dat jij een goede drive hebt. Door een teamspeler te zijn, krijg je een goede reputatie en verhoog je jouw kansen in het bedrijf.

5. Gedraag je alsof je al promotie hebt

Je hoeft niet aan collega’s te zeggen wat ze moeten doen, maar durf meer verantwoordelijkheid te vragen. Als je merkt dat andere collega’s zoveel werk hebben dat ze door de bomen het bos niet meer zien, probeer hen dan te helpen. Mensen zullen op je rekenen en wanneer je jezelf onmisbaar hebt gemaakt, zal je gemakkelijker promotie krijgen.

Bron: Brazen Life