5 legendarische filmfragmenten uit de carrière van Spielberg

Met een filmbewerking van stripheld Kuifje probeert 's werelds bekendste regisseur nog maar eens een keertje de harten van bioscoopgangers wereldwijd te veroveren.

Een 3D-verhaal over de Belgische stripheld Kuifje is de (voorlopig) laatste gooi naar eeuwige roem van de succesregisseur. De film over het geesteskind van striptekenaar Hergé kende zijn wereldpremière in Brussel, een eer die onze hoofdstad zelden te beurt valt.

Maar iedereen kent Spielberg natuurlijk vooral van zijn iconische films in de jaren 70, 80 en 90. Vacature geeft de vijf memorabelste fragmenten uit zijn regiecarrière!

1. Indiana Jones

Wie het oevre van Spielberg onder de loep neemt, kan niet om deze avonturier heen. In de tweede film uit de reeks, The Temple of Doom, trekt Indiana eropuit om de wanhopige inwoners van een afgelegen dorpje te helpen hun kinderen terug te vinden, te jagen op een mythische steen én een meisje te versieren. Spielberg kreeg dat jaar de Oscar voor beste visuele effecten mee naar huis.

In deze beroemde scène wordt onze ontdekkingsreiziger achterna gezeten door een vijandige bende, dwars door een mijn.

2. Schindler's List

De meest bekroonde van al zijn films is Schindler's List, met maar liefst zeven Oscars op de conto. De Schindler uit de titel is een Duitse fabriekseigenaar die duizenden joden van de gewisse dood redt door hen tewerk te stellen in zijn fabriek.

Behalve het meisje in de rode jas is heel de film in zwart-wit. Ze is het meest krachtige symbool uit de prent.

3. E.T.

Het schattige ruimtewezentje dat met alle macht van de wereld thuis probeert te geraken: wie herinnert het zich niet? Het gerimpelde creatuurtje uit 1982 kreeg vier Oscars mee naar huis.

Een intergalactisch telefoontje zou moeten volstaan, aldus E.T. zelf:

4. Jurassic Park

Dinosaurussen on the loose: dat is zowat de samenvatting van deze klassieker uit 1993. Ook deze prent kreeg een hoop gouden beeldjes toegeworpen: in 1993 kon hij aanspraak maken op drie Oscars.

5. Jaws

In 1975 werd er verrassend weinig in de zee gezwommen op warme zomerdagen, en dat had alles te maken met deze haaienthriller. Enkele quotes blijven in het collectieve geheugen gegrift (zoals "Smile, you son of a b***!"), maar de allerbekendste blijft toch "You're gonna need a bigger boat", bij het aangezicht van de Grote Witte drietonner.