4 carrièrelessen van James Bond (video)

De nieuwste Bondfilm, Skyfall met Daniel Craig, scheert hoge toppen. De film staat met ruime voorsprong op de eerste plaats van de Belgische box office, en bracht hier al bijna 4 miljoen euro in het laatje.

James Bond viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag. In 1962 maakte de wereld kennis met Sean Connery in Dr. No. Sindsdien kunnen we blijkbaar niet genoeg krijgen van deze autogekke, inventieve, stijlvolle, martini drinkende vrouwenmagneet.

1. Denk creatief na over elk probleem

Wanneer Bond in het midden van een poel vol hongerige krokodillen achtergelaten wordt in Live and Let Die loopt onze held doodleuk over de ruggen van de kroko's naar de oever. Een creatieve oplossing voor een nogal nijpend probleem.

Hier kan je twee dingen uit leren. Ten eerste dat je volgens Hollywood zonder problemen krokodillen als wandelpad kan gebruiken. Ten tweede kan je onthouden dat er voor elk schijnbaar onoverkomelijk probleem een (creatieve) oplossing bestaat.

2. Niet iedereen is wie hij lijkt te zijn

Aan het begin van Thunderball wil Bond zijn steun betuigen aan de weduwe van kolonel Jacques Bouvar na diens begrafenis. De weduwe blijkt echter de man zelf te zijn die zijn eigen dood in scène gezet heeft. Er volgt een indrukwekkende vechtscène.

De moraal van het verhaal: er is meer dan wat je aan de oppervlakte kan zien. Heb je een stille collega die misschien wat onvriendelijk lijkt? Praat er gewoon eens mee, misschien is hij gewoon wat verlegen. Of heb je een collega die voortdurend wilt 'samenwerken' met jou? Misschien gaat hij met jouw ideeën wel rechtstreeks naar de baas.

Eerste indrukken zijn vaak onjuist. Maak er een punt van om je collega's en je netwerk echt te leren kennen.

3. Vecht ervoor

Bond is geen opgever. Wanneer het er in Goldfinger naar uitziet dat hij door een laser in tweeën zal gedeeld worden ("Do you expect me to talk?" "No Mr. Bond, I expect you to die!") weigert hij zich daarbij neer te leggen.

De les: kom op voor jezelf, ook als het voelt alsof je in een hoekje gedrumd wordt.

4. 'Stijlvol' gaat nooit uit de mode

In Goldeneye neemt Bond een tank om een Russische generaal te achtervolgen door de straten van Sint-Petersburg. Wanneer hij wordt aangereden door een paar politiewagens, kijkt Bond even achterom, om daarna zijn das even recht te trekken.

Bewaar je kalmte wanneer de volgende werkcrisis zich aandient. Wie beheerst is en er professioneel uitziet maakt een betere indruk dan een gestresseerde sloddervos.

Bron: The Daily Muse