"Wat doet een job in het buitenland met je carrière?"

Beste Erik,

Ik ben moeder van drie dochters. Ze zijn allemaal vlot afgestudeerd en vonden na even zoeken gelukkig vrij snel werk. Zelf heb ik nooit de kans gehad om te studeren. Daarom vind ik het erg belangrijk dat mijn kinderen zelfstandige wezens worden en investeren in hun toekomst. Ik stimuleer hen om goede keuzes te maken en stappen te ondernemen in de richting die hen gelukkig kan maken.

Ik vrees echter dat ik nu een koekje van eigen deeg krijg. Mijn jongste dochter wil in het buitenland gaan werken. Ik stel me daar veel vragen bij en ben erg op mijn hoede als ze me vertelt over haar ideeën. Eerlijk gezegd schrikt het me af om mijn dochter te zien vertrekken naar een land waar ze niemand kent. Biedt werken in het buitenland een meerwaarde? Op zich is België een prima land om je verder te ontwikkelen. Er zijn degelijke opleidingen, zekere arbeidsomstandigheden, interessante werkgevers en zoveel mogelijkheden en ondersteuning. Ik ben dus op zoek naar wat houvast. Kan u me vertellen welke voordelen een job over de grens kan bieden?

Carine

ANTWOORD

Beste Carine,

Uiteraard is het als moeder niet evident als kinderen het nest letterlijk willen verlaten. Werken in het buitenland hoeft echter niet altijd zo’n groot avontuur te zijn. Op jonge leeftijd werkte ik zelf ook een tijdje in Afrika. Het opende daarna makkelijker poorten naar andere functies.

Zelf het initiatief nemen om naar het buitenland te trekken geeft blijk van ondernemers- en verantwoordelijkheidszin en van een portie lef. Naast het feit dat ik er een bijzondere tijd op nahield, bleek deze ervaring bij het solliciteren zeker meer gewicht in de schaal te leggen. Er zijn tal van organisaties die werknemers ondersteunen in hun zoektocht naar een geschikte job alsook praktische informatie bieden over de eventuele stappen die uit te voeren zijn om in orde te blijven met de sociale zekerheid, de belastingsaangifte en dergelijke.

Werken in het buitenland geeft uw dochter de kans om zich te verhouden met een andere werkethiek. Vaak nemen we onze werkmethodes en normen omtrent arbeid als enige referentie. Eens buiten het gekende kader stappen kan een verfrissende kijk geven op werkattitudes en aanpak, vooral als er gekozen wordt voor een ander continent, dus een andere taal en cultuur. Als toemaatje, geeft het ook u de mogelijkheid om via uw dochter een land op een andere manier te leren kennen! Vaak is het voor de achterblijvers moeilijk dan voor diegene die vertrekt. Meer info vindt u op www.belgium.be

Erik Leenders,
loopbaanadviseur

i.s.m. Itinera