"Mijn naam is een probleem om een job te vinden"

Beste Erik,


Ik ben een 30 jarige Marokkaanse vrouw en woon sinds mijn 12 de in België. Ik heb o.a. dankzij de ijver van mijn ouders een diploma communicatiewetenschappen op zak en werk sinds augustus 1998 in de voedingssector. Ik begon er als commercieel bediende en groeide er dankzij mijn kennis en competenties door tot Marketing Manager. Begin december vorig jaar werd mijn werkgever overgenomen door een buitenlands bedrijf en na een aantal reorganisaties verloor ook ik mijn job.


Ik ben sindsdien intensief aan het solliciteren, heb minstens een 30-tal sollicitatiebrieven verstuurd en maar 4 uitnodigingen ontvangen voor een gesprek. Ik begin mezelf, mijn competenties en ervaring in twijfel te trekken maar bovenal stel ik me de vraag of mijn naam die duidelijk mijn origine toont een reden is van mijn beperkt succes. Ik denk er zelfs aan om mijn brieven onder een andere naam te schrijven. Die ene naam, mijn naam, kan misschien het verschil maken… Een buitenlandse naam volstaat soms om een sollicitatiebrief in de vuilbak te gooien. Ik weet geen raad meer..wat kan ik doen..ik wil niet weer afgewezen worden?


Fatima


ANTWOORD


Beste Fatima,


Ik zie regelmatig allochtone werknemers die drempels ondervinden bij hun zoektocht naar een job : de taal, de naam, de opleiding , meer dan eens denkt een werkgever een goede reden te hebben om een allochtoon niet aan te werven. Ik vrees dat we hieraan op korte weinig zullen kunnen veranderen. Maar toch ben ik ervan overtuigd dat er een manier is om jouw situatie anders aan te pakken.


En dan raad ik je aan om vooral heel kritisch naar jezelf te kijken en jezelf een aantal vragen te stellen. Misschien ontdek je wel andere redenen wat er voor jou in de weg staat om een job te vinden. Wat maakt dat je denkt afgewezen te worden op basis van je naam ? Heb je hierin al ervaring, is dit in het verleden effectief al ooit gebeurd ? Vraag je naar feedback na het verzenden van een brief of een gesprek ? Hoe sta je tegenover je ontslag ? Draag je spijt mee naar een sollicitatiegesprek, heb je deze tegenslag al voldoende verwerkt? Solliciteer je uit paniet op functies die overeenkomen met je profiel en ervaring ? Hoe is jouw motivatiebrief en cv? Door zicht te krijgen op de oorzaken kun je zoeken naar oplossingen en uw angst overwinnen. Wat staat er in mijn weg en wat of wie kan mij helpen om mijn weg vrij te maken.


Als je naam je echt in de weg staat in je zoektocht, kun je je de vraag stellen wat of wie je hierbij kan helpen. Uitzend- en selectiekantoren bijvoorbeeld zijn hiervoor ideaal. Zij fungeren als tussenpersoon tussen jezelf en het bedrijf  en stellen vaak anonieme cv’s voor aan hun klanten. Netwerking is ook een sterk sollicitatiekanaal. Spreek de mensen aan die je kennen als persoon.  Bedrijven die allochtone klanten hebben zijn vaak op zoek naar allochtone werknemers, niet alleen voor de contacten maar ook omdat je dan beter de producten kunt aansluiten op de wensen van de klanten….


Je naam mag geen verschil maken! Gebruik je naam als kracht ipv als een valkuil!


Veel succes!
Erik Leenders,


I.s.m. Itinera