"Mijn carrièreswitch was een verkeerde keuze"

Beste Erik,


Zes weken geleden ben ik van baan veranderd. Ik ben licentiaat in toegepaste en economische wetenschappen en werkte sinds 3 jaar als account manager in een evenementenbureau in Antwerpen. Sinds maanden liep ik met de wens rond een carrièreswitch te maken. Ik ben altijd zeer geïnteresseerd geweest in de Human Resources en Consultancy. Na een lange zoektocht startte ik onlangs in een Consultancy bureau in Brussel.


Tot mijn grote verbazing ben ik helemaal niet gelukkig noch tevreden met mijn keuze. De bedrijfsmentaliteit ligt mij niet, de lange afstand valt tegen en de functie beantwoordt uiteindelijk niet aan mijn verwachtingen. Ik mis sociaal contact. Mijn partner en vrienden zeggen mij dat ik moet doorbijten en mezelf tijd moet gunnen. Ik denk dat ik gewoon een verkeerde keuze heb gemaakt en ik voel mij schuldig tov mijn werkgever en collega’s. Volgende week heb ik weer opleiding. Mijn ex-werkgever die vernomen heeft dat ik ontevreden ben, heeft mij laten weten dat de deur steeds openstaat. Ik weet het niet meer. Ik heb een objectief advies nodig.


Saskia


ANTWOORD


Beste Saskia,


Het maken van keuzes en het nemen van risico’s helpt ons vooruit. Iedereen kan zich vergissen, een carrièreswitch is uiteindelijk geen eenvoudig gebeuren. De keuze die je hebt gemaakt leert je dat de afstand of regio en je werkomgeving belangrijke voorwaarden voor je zijn om gelukkig en gemotiveerd te zijn. Consultancy is ook een breed begrip en de functie-inhoud van een consultant kan verschillen volgens bedrijf of sector.
Wat trok je aan in de vacature? Waar verschilt de werkelijkheid van je verwachtingen? Was je onvoldoende ingelicht over de functie en het bedrijf? Had je je het anders voorgesteld? Hoe? Wat is jouw aandeel daarin? Heb je (juiste) vragen gesteld tijdens jouw sollicitatie?
Ik begrijp je ongemak, maar tracht open kaart te spelen met je verantwoordelijke. Wat je ex-werkgever betreft kun je alvorens te beslissen best terugblikken naar de redenen waarom je je vorige werkgever en functie hebt verlaten. Zet voor jezelf eerst alles op een rijtje. Duidelijkheid en helderheid kunnen je helpen en ondersteunen bij het maken van nieuwe keuzes. Veel succes!


Erik Leenders,
loopbaanadviseur


I.s.m. Itinera