"Ik voel me niet goed met een vrouw als baas"

Beste Erik,

Sinds kort heb ik een vrouw als baas en hoe raar het ook mag klinken, ik heb het er heel moeilijk mee. Ik voel me veel meer gecontroleerd en heb de indruk dat ik minder leuke opdrachten krijg omdat ze de interessante dossiers bij zich houdt. Ik werk nu al een 15-tal jaren en heb sinds het begin van mijn loopbaan steeds mannen als baas gehad. Heeft het nu te maken met het feit dat ik me als vrouw meer op mijn gemak voel bij mannen? Of zijn vrouwen onder mekaar veel competitiever? Wat moet ik hiermee?


Alain


ANTWOORD


Beste Alain,


Ik denk dat we ons hier moeten afvragen of jouw “probleem” te maken heeft met 'vrouw zijn' of gewoon met de persoon in kwestie. Wat het “vrouw zijn” betreft, ben ik ervan overtuigd dat de toenemende aanwezigheid van vrouwen in de managementwereld heel wat positieve verandering teweeg heeft gebracht. Alleen al door de manier van aanpakken en de andere manier om naar de dingen te kijken, hebben vrouwelijke managers een belangrijke bijdrage in de ontwikkeling van ons bedrijfsleven. Daarom kan ik dergelijke evolutie alleen maar toejuichen.


Anderzijds vermoed ik dat jouw baas, nieuw in haar functie, zich wil bewijzen ten overstaan van haar eigen directie: door de interessantere dossiers voor zich te houden, wil ze hoogst waarschijnlijk scoren bij haar directie om op die manier haar positie zo snel mogelijk te versterken.


Ik raad je aan om zo snel mogelijk je ongenoegen op een constructieve manier te uiten en haar jouw “voor” en “na” ervaring te delen. Misschien is ze zelf niet bewust van haar aanpak omdat ze nu net nieuw in de functie is. Haar antwoord en reactie zal je helpen om voor jezelf beslissingen te nemen en misschien is de tijd rijp om je ervaring in een andere organisatie te verzilveren.


Veel succes!


Erik Leenders,


I.s.m. Itinera