Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

"Ik moet mijn grenzen leren stellen. Hoe pak ik het aan?"

Beste Erik,Sinds 1992 werk ik als industrieel ontwerpster in een chemisch bedrijf voor de R&D afdeling. Ik doe mijn werk heel graag en heb doorheen de jaren een ruime kennis en ervaring opgebouwd, maar sinds een tweetal jaren voel ik dat ik iets mis.


Ik slaag er immers niet in om meer vrije tijd te maken voor dingen die ik graag doe. En dit ondanks het feit dat ik 2 maanden geleden reeds overgeschakelde naar een deeltijdse uurregeling waardoor ik nu dus elke vrijdag vrij ben. Onze afdelingschef geeft mij nog steeds evenveel werk als toen ik voltijds werkte, mijn takenpakket is nog steeds hetzelfde en meestal krijg ik onhaalbare deadlines. Daarenboven moet ik nog eens regelmatig inspringen voor afwezige collega’s. Dikwijls zou ik op zulke momenten graag neen willen zeggen, maar het lukt mij niet. Want zodra hij merkt dat ik mijn grens aangeef inzake tijd of taak, wordt hij nors en reageert hij dat af op mij of mijn collega’s. Hoe ga ik hiermee om?


Lies


ANTWOORD


Beste Lies,


Het is voor ieder van ons belangrijk om onze grenzen te stellen en 'neen' te leren zeggen tegen baas en collega’s, om te vermijden dat ze grenzeloos op ons beroep gaan doen. Er zijn volgens mij twee manieren om dat aan de dag te leggen.


Je kan kiezen voor een ”technische” oplossing waarbij je bijvoorbeeld iedere avond stipt om 17u naar huis gaat. Volgens mij is dit echter een rancuneuze manier om op je strepen te staan, weinig efficiënt en daarom volgens mij af te raden.


Een tweede mogelijke oplossing is moeilijker, maar volgens mij de meest efficiënte manier naar een fundamentele verandering in je werkattitude en situatie. Je pakt dit best aan door stil te blijven staan bij de volgende vragen : hoe gedraag ik mij op mijn werk? Wat is mijn aandeel in dit verhaal? En wat is dat van mijn werkgever? Hoe komt het dat ik geen nee kan zeggen? Ben ik een perfectionist en heb ik de gewoonte de lat te hoog te leggen? Kan ik delegeren? Wil ik alles van a tot z zelf doen? Indien ja, is dit omdat ik controle wil houden over alles wat er op het werk gebeurt? Hoe komt het dat ik controle over alles wil houden? Wat levert mij dat op?


Door deze constructieve aanpak maak je er een gezamenlijke verantwoordelijkheid van: jij door stil te staan bij de invulling van je taken en verantwoordelijkheden, door inzicht te verwerven in je gedrag en valkuilen. De verantwoordelijkheid van je baas kan je “aanscherpen” door regelmatig met hem te overleggen hoe jouw werksituatie eruit ziet waardoor hij er meer begrip voor kan opbrengen en inzicht in krijgen.


Een houding ontwikkelen van openheid, kritische alertheid en volgehouden inspanningen zal een wereld van verschil maken op de werkvloer!


Erik Leenders, loopbaanadviseur


i.s.m. Itinera