"Ik ben overgevoelig aan externe prikkels"

Beste Erik,


Onlangs ben ik van werkgever veranderd. Ik was toe aan een nieuwe omgeving, een andere taakinvulling en collega’s. Ik ging heel nauwgezet aan het werk om een nieuwe job te zoeken en had alles netjes op een rij gezet. Na een paar maanden en een aantal sollicitatiegesprekken had ik de job op zak. Ik werd tewerkgesteld in een dienstenhuis als consulent.


Intussen zijn we een half jaar later en ben ik uitgeput en compleet overprikkeld. Ik heb de job van mijn leven en ga toch elke dag gestresseerd naar huis. De reden heb ik intussen achterhaald: mijn werkplek. Er lopen voortdurend mensen binnen en buiten, altijd rinkelt er wel ergens een telefoon en ik kijk uit op een drukke steenweg. Iemand vertelde me iets over “hoog sensitiviteit”. Hoe kan je dit als positief element benutten op je werk?


Martine


ANTWOORD


Beste Martine,


Bij hoog sensitieve personen zijn de zintuigen relatief sterk gevoelig voor prikkels en is de verwerking ervan heftiger en gedetailleerder. Het is vermoeiend om al die indrukken te verwerken en je komt nog nauwelijks toe aan jezelf.


Hoog sensitieve mensen beschikken over een sterke intuïtie en daar zouden organisaties veel voordeel van kunnen hebben. Bij een vergadering bvb, voelen ze vaak haarscherp aan hoe iets zal overkomen, hoe processen zullen verlopen. Het zijn speculaties, maar vaak kloppen ze wel in de praktijk.


In een vriendelijke en aanmoedigende omgeving floreren hoog sensitieve mensen; ze functioneren minder in een competitieve setting. Ze komen het best tot hun recht in creatieve en verzorgende beroepen, omdat het goede inspirators en adviseurs zijn. Het is noodzakelijk aandacht te besteden aan je fysieke omgeving. Probeer je werkplek zo in te richten dat je niet te veel wordt afgeleid en je productiviteit er niet onder leidt. Structureer je werk, zorg voor een net bureau, probeer een aparte werkplek te voorzien… en spreek erover met je collega’s. Een aanrader: het boek “Blijf je werk de baas voor hoog sensitieve personen” van Barrie Jaeger


Erik Leenders,
loopbaanadviseur


i.s.m. Itinera