"Ik ben nog nooit van job veranderd. Is dat een probleem?"

 Beste coach,

Ik ben 45 en werk al 23 jaar voor hetzelfde bedrijf. Op zich ben ik wel tevreden. Ik heb in dit bedrijf altijd veel kansen gekregen en gegrepen, heb verschillende afdelingshoofden zien komen en gaan, heb mezelf vaak bijgeschoold…  Maar stilaan stel ik me wel de vraag of het geen tijd is voor een andere job.

Als ik nu niet verander, komt het er waarschijnlijk nooit meer van en zou mijn leeftijd me misschien parten kunnen spelen in de zoektocht. Het lijkt me geen aangename gedachte om mijn hele leven voor dezelfde werkgever te hebben gewerkt . Maar ik heb natuurlijk ook anciënniteit opgebouwd, goede relaties met collega’s, verworven rechten gekregen, die ik waarschijnlijk kwijt ben als ik start bij een nieuwe werkgever. Wat raad je me aan?

Rita

ANTWOORD

Beste Rita,
Je motivatie om te veranderen lijkt me vooral voort te vloeien uit de onprettige gedachte geen afwisselende loopbaan te hebben gehad. Carrière maken betekent niet per se van werkgever veranderen. Je kan perfect een loopbaan uitbouwen bij een en dezelfde werkgever.

Het lijkt me in jouw situatie zinvol om je af te vragen welke drijfveren in een loopbaan van belang zijn voor je. Zekerheid? Kwaliteit? Loyaliteit? Ontwikkeling? Trendsetting?  Indien het belangrijk voor je is om je rechten en zekerheden te behouden, probeer dan eens je eigen bedrijf door te lichten en zoek uit welke afdelingen en functies voor jou interessant zijn.
Vernieuwing en verandering kan je ook intern opzoeken. Communiceer erover met je afdelingshoofd, tracht er een gedeelde verantwoordelijkheid van te maken zodat jullie samen kunnen bekijken welke mogelijkheden er zijn en welke weg daartoe dient afgelegd te worden.

Chris Cuyt
Loopbaancoach bij DKB
www.kempischebrug.be