Waarom bedrijven steeds meer hun ideale kandidaten zelf opleiden

Voor heel wat – voornamelijk technische – functies is er een tekort aan gekwalificeerde kandidaten. Hoe slagen bedrijven er dan toch in om hun vacatures in te vullen? Simpel. Ze creëren hun ideale kandidaat gewoon zelf.

 

Heb je een interessante vacature gezien, maar beschik je niet over het gevraagde diploma of mis je de vereiste vijf jaar ervaring? Laat je niet afschrikken. Dé perfecte kandidaat bestaat toch niet. “Wij gaan daar zelfs niet meer naar op zoek”, bevestigt Werner Verlinden, personeelsverantwoordelijke bij Eandis. “Wij zoeken naar de geschikte kandidaat, met een goede basis en de juiste ingesteldheid. Met de juiste opleiding kunnen we die in elke functie inschakelen.”

 

Welke vacatures vinden jullie de moeilijkste om in te vullen?

Verlinden: “Ongetwijfeld alle technische functies. Zeker omdat we in een heel specifieke sector actief zijn. Liefst zouden we technici aannemen met een uitstekende kennis van gas en elektriciteit, maar dat is een utopie.”

 

Hoe lossen jullie dat probleem op?

“Door zo veel mogelijk opleidingen te organiseren. Elke starter krijgt maximaal twee jaar interne vorming. Dat geeft ons speling bij de selecties. Nu kunnen we letten op de motivatie van kandidaten en op vaardigheden zoals leervermogen, klantgerichtheid, een goede omgang met collega’s, initiatief durven nemen. Daarom organiseren we ook schoolstages. Als studenten een paar dagen meedraaien op de werkvloer zien we meteen welk vlees we in de kuip hebben. Kennis kunnen we makkelijk bijschaven, attitude niet.”

 

Wat met functies die jarenlange ervaring vereisen?

“Vacatures voor topprofielen, die specifieke achtergrond of erg veel ervaring vragen, vullen we intern in. Dat is mogelijk omdat we van bij het begin vanuit een langetermijnvisie selecteren. Een paar jaar geleden bijvoorbeeld groeide het plan om voor Eandis externe partners aan te trekken. We hadden daarvoor een investor relations specialist nodig, dus hebben we iemand opgeleid om balansen te leren lezen en relaties op te bouwen met investeerders en ratingbureaus.”

 

 

Lees ook:

Deze bedrijven investeren in jouw opleidingen

Opleiding tijdens het werk? Al doende leer je nog het best

Knelpuntberoepen: zoek de juiste kandidaat