Het cv van Fien Troch

Geboortedatum: 11/5/1978
Huidige job: Filmmaker
Talen: Nederlands, Frans, Engels
Hobby’s: Films kijken, piano spelen

Opleidingen:

Hogeschool Sint Lukas Brussel  -  Master in de Audiovisuele Kunsten. Afgestudeerd met onderscheiding (2000)

Professionele ervaring

 

  1. Regisseur kortiflm "Cool Sam And Sweet Suzie" (2001)
  2. 2008-2007: regisseur reclamespotjes
  3. Regisseur "Een ander zijn geluk" (2005)
  4. Regisseur "Unspoken" (2008)
  5. Video: "Titlesafe" (2006)
  6. Theater: "Oei klets" (2006)
  7. Sinds 2007: docent Sint-Lukas

 

Goed vertrokken

Het is vlot gegaan voor mij. Na mijn studies kreeg ik meteen het aanbod om een kortfilm te maken in Europese opdracht en daarna deed ik wat stages. Ondertussen schreef ik aan mijn eerste langspeelfilm en deed ik wat reclameopdrachten. Daar moet je veel voor schrijven, want een aanbieding voor zo'n spotje gebeurt altijd via een aanbesteding, dus je maakt enorm veel dossiers op om er misschien een paar te winnen. Aanvankelijk kwam ik moeilijk rond, maar eenmaal ik één zo'n spotje deed kwam er plots even veel geld binnen. Ik heb dat wel vrij snel stopgezet omdat ik tijd wilde voor mijn film."

"Desnoods een kleiner budget"

"Ik ben dertig jaar en heb twee langspeelfilms gemaakt. Dat is erg uitzonderlijk voor een Belgische regisseur. Voor een stuk zal dat zeker te maken hebben met mijn koppigheid en doorzettingsvermogen, maar ook het feit dat mijn eindwerken op school ook elk jaar volwaardige kortfilms waren die al eens een prijs scoorden in het buitenland speelt mee. Daardoor had ik na mijn afstuderen het gevoel dat ik klaar was voor een langspeelfilm, terwijl velen voor alle zekerheid dan nog eens een kortfilm willen maken. Ik heb ook het geluk dat ik een producent heb die me op een bepaald moment zegt: "we kunnen nu nog vijf jaar zoeken naar een iets groter budget, of we filmen nu met een beperkter budget". Het zijn uiteindelijk ook auteursfilms; als ik te lang wacht, komt er een moment dat ik dat verhaal niet meer wil vertellen. In de tijd dat ik zou wachten op wat meer geld, heb ik al vijf andere films geschreven."

Genoeg vrijheid

"Aan Sint-Lukas begeleid ik sinds twee jaar mee de eindwerken. Ik ben er vast personeelslid voor 60 procent, dus ik heb nog genoeg vrijheid om films te maken. Het kan perfect dat ik zeg: nu verdwijn ik een paar maanden van de planeet om aan een scenario te werken. Men wil er immers docenten die in de praktijk staan."