Het cv van Alex Agnew

Alex Agnew legt voorlopig zijn comedycarrière stil zodat hij zich ten volle kan concentreren op zijn metalgroep Diablo Blvd. Maar eerst wuift de getatoeëerde komiek zijn publiek nog eens uit met vier optredens in het Sportpaleis.

Naam: Alexander John Anthony Agnew
Geboortedatum: 22 december 1972
Geboorteplaats: Antwerpen
Woonplaats: Antwerpen
Huidige job: standup-comedian, zanger
Talen: Nederlands, Engels, Frans
Hobby’s: muziek, strips, films

Opleidingen

1990-1996 TSO richting secretariaat-talen
1996- 2000 diverse pogingen hoger onderwijs, met o.a een jaar Communicatiemanagement, Germaanse filologie, lerarenopleiding, vertaler-tolk en Studio Herman Teirlinck

Eerste professionele ervaring

1999-2005: receptionist bij de Vlaamse Opera, Antwerpen

Comedycarrière

2004-2013: zelfstandige stand-up comedian
2003: winnaar van het Leids Cabaret festival
2005: Soloshow 'Kaboom'
2007: Soloshow 'Morimos Solamente'
2008: Soloshow 'More Human Than Human'
2011: Best of-show 'Larger Than Life', waarmee hij vijf keer het Sportpaleis uitverkoopt
2012: Soloshow 'Interesting Times'
Alex speelt in het Sportpaleis ook het voorprogramma van de Britse komiek Eddie Izzard. Hij doet dit in het Engels.
2013: Afscheidsshow 'Interesting Times: The Legend Ends'
Alex geeft op 25, 26, 27 en 31 oktober in het Sportpaleis zijn (voorlopig?) laatste optredens als comedian.

Muziekcarrière

2005: richt de hardrock/metalband Diablo Blvd. op. Naast Alex, die de zang voor zijn rekening neemt, bestaat de groep uit leden van de bands A Brand, Born From Pain, Tangled Horns en Meuris.
2006: debuut-EP 'Scarred and Undefeated'
2009: eerste full-cd 'The Greater God'
2011: tweede album 'Builders of Empires'
2012: in september kondigt Alex Agnew op Studio Brussel aan dat hij zich na het lopende comedyseizoen volledig op zijn muziekcarrière wil toeleggen.
2013: nieuwe EP 'Rise Like Lions'
De groep treedt onder meer op op Pukkelpop en toert ook in Nederland en Duitsland.
Alex zet alles in op zijn muziekcarrière en hoopt op een internationale doorbraak van Diablo Blvd.

Varia

2013: Alex Agnew spreekt de stem in van de kalkoen Jake voor de animatiefilm 'Free Birds' die in december in de bioscopen komt.

Roeping

“Hoe komt een mens erbij om comedian te worden? Ik bén gewoon een comedian. Als kind al wist ik dat ik grappig was. Eigenlijk had ik op mijn negende al mijn eerste betaalde optreden. Ik liet mijn familie zo hard lachen dat mijn nonkel me honderd frank gaf. Grappig zijn was natuurlijk een soort van defensiemechanisme omdat ik niet wist hoe ik met mensen moest omgaan. Het was een geweldig middel om populair te zijn, om te scoren bij je vriendjes.”

Traditioneel gezin

“Studeren was niet aan mij besteed. Ik was heel goed in 'aan iets beginnen met veel enthousiasme en het vervolgens niet afmaken'. Ik was een twijfelaar en had geen flauw benul wat ik wilde doen met mijn leven. Correctie: ik wilde wél al van mijn elfde op een podium staan met een microfoon, maar mijn ouders hadden andere verwachtingen. Ik kom uit een heel traditioneel gezin. Mijn vader was hoogopgeleid en het was dus vanzelfsprekend dat ik ook eerst zou gaan studeren. 'Anders geraak je er niet.' Jarenlang heb ik mezelf ervan overtuigd dat het inderdaad zo moest. Tot ik besefte dat school niets voor mij was.”

“Geen kloten mee aan te vangen”

“Tijdens mijn lerarenopleiding was er een docent drama die mij de ogen opende. 'Wat zit jij hier te doen, Alex? Jij wilt helemaal niet voor de klas staan, maar op een podium de show stelen.' Dus deed ik audities voor Herman Teirlinck, maar ook daar vonden ze na een tijdje dat er geen kloten met mij aan te vangen was. Ondertussen was ik al 29 en waagde ik mijn kans op een vrij podium in café De Sein als comedian: dat bleek aan te slaan. Zo begon ik te spelen in jeugdhuizen: fijn, maar niet erg lucratief. Ik combineerde mijn optredens dus jarenlang met baantjes allerlei.”

Tekst: Catherine Nuyttens en Steven Heyse