“Werkervaring is belangrijker dan studierichting”

Wat is het belangrijkste dat een universiteitsstudent kan doen om te verzekeren dat hij een job zal hebben als hij afstudeert? Al snel wordt er dan “de juiste richting kiezen” gezegd. Wie afstudeert als wetenschapper of ingenieur, zal veel gemakkelijker werk vinden dan afgestudeerde kunst- of menswetenschappers.

Volgens recente cijfers van het Amerikaanse Pew Research Center is dat niet wat de afgestudeerden er zelf van denken. Eén derde van de afgestudeerden in sociale wetenschappen, kunst of onderwijs heeft spijt van zijn beslissing. Ter vergelijking, 24% van de mensen met een wetenschappelijk of technisch diploma, zou iets anders kiezen. Maar als de onderzoekers vroegen wat ze anders zouden doen tijdens hun hogere studies, was “een andere richting kiezen” niet het meest voorkomende antwoord. Het staat slechts op de vierde plaats.

Waar de studenten het meeste spijt over hadden was eerst  dat ze niet meer werkervaring hadden opgedaan,  harder hadden gestudeerd en sneller naar werk hadden gezocht.

De afgestudeerden vinden een studie kiezen in functie van noden op arbeidsmarkt, niet noodzakelijk. Ze denken dat het vooral belangrijk is om werkervaring op te doen tijdens hun studies.

Bron: Pew Research Center