“We moeten de instroom van studenten beter beheersen via een veralgemeende toegangsproef.”

Restaureer het universitaire ideaal!

Als rechtenprofessor zie ik het universitair onderwijs afglijden naar het niveau van het middelbaar onderwijs. De criteria om te slagen, gaan stelselmatig omlaag. In de generatie vóór mij moest je 14 op 20 halen voor een vrijstelling. In mijn tijd was dat een 12, nu is het een 10. Grootste onderscheiding betekende vroeger een gemiddelde van 18 op 20 en voor grote onderscheiding was een gemiddelde van 16 een must. Nu is dat respectievelijk 17 en 15.

Dé test van een universitaire opleiding, vroeger, was het vermogen om de kolossale hoeveelheid leerstof van één jaar te beheersen, van A tot Z. Je had één examenperiode, op het einde van het academiejaar, om jezelf te bewijzen. Nu is elk jaar in twee semesters gekapt, met twee examenperiodes. Vakken worden apart gewogen en elke student kan een individueel parcours volgen dat de studielast nog meer spreidt in de tijd. Elke faculteit heeft personeel dat niets anders doet dan studenten begeleiden, in individuele trajecten. Studenten krijgen een persoonlijke coach, brochures om te leren studeren, hun ondermaatse kennis van het Frans wordt bijgespijkerd … Zelfs de dt-regels worden opnieuw uitgelegd!

De vorige generatie proffen waren keizers op hun eiland. Nu worden we geprogrammeerd tot onderwijsbureaucraten. Het aantal examenregels is niet meer te tellen. Onderwijsvormen liggen vast. Studenten evalueren ons systematisch op gestandaardiseerde criteria, en die populariteitstest is wet. Alle studiemateriaal moet hapklaar klaar liggen. Ombudsmannen staan paraat om elke ontevredenheid op te vangen.

Onderzoek is niet meer de vrije creatie die het ooit was. Publicaties worden geteld en gerangschikt, wat iedereen acht kwantiteit en reproductie belangrijker dan kwaliteit. Doctoraatsonderzoek is een lopende band van steeds kleinere theses, van steeds minder waarde, gemaakt met steeds meer begeleiding. Onderzoeksprojecten op bestelling worden van iedereen verwacht. Die vergen nog meer bureaucratie, maar generen wel inkomsten. Onze universiteiten stimuleren niet langer een cultuur van excellentie. We moeten af van stompzinnige financiering op basis van massaproductie. We moeten de instroom van studenten beter beheersen via een veralgemeende toegangsproef. We moeten het universitaire ideaal restaureren.

Marc De Vos is hoofddocent aan de UGent en directeur van de denktank Itinera. Hij schrijft deze column in eigen naam. Reageer via Twitter op @devosmarc en @redactievac, en met de hashtag #univcomm.

(Niet) mee eens?