Tokio: De favoriete business hotspot van zakenreiziger Bram Clincke

Zakenreiziger Bram Clincke,
marketingdirecteur Benelux bij Groupon.be

Reisde reeds naar: Amsterdam, Seoul, Bangkok, Jakarta, Shanghai, New York, LA, Parijs, Madrid…
Hot spot: Tokio
Geheime tip: “Ga joggen rond het Japanse keizerlijk paleis”

 

“Sinds zes maanden werk ik bij groupon.be, het social buying fenomeen. Ik help met het zoeken naar de beste deals en de uitbouw van de organisatie. Eén dag per week ga ik met de Thalys naar ons kantoor in Amsterdam. Dat is fijn. Ik werk graag met de Nederlandse collega’s omdat ik hen goed begrijp Ik ben nog opgegroeid met de Nederlandse televisiezenders (lacht). Amsterdam is vlakbij en toch anders.”

“Ik reis nu veel minder dan in mijn vorige job. Met twee kinderen in huis komt dat goed uit. Ons gezin heeft vier jaar in Singapore gewoond en van daaruit reisde ik voortdurend. Dan leer je de efficiëntie van Singapore Airport wel appreciëren. In Europese luchthavens moet je grotere afstanden lopen, langer op je bagage wachten en de vliegtuigen zijn kleiner.”

“Mijn favoriete zakelijke bestemming is Tokio, waar ik alles bij elkaar een klein jaar heb doorgebracht. Die stad is zo fascinerend. Een Japanse chauffeur zal pas claxonneren bij een botsing. Zinloos getoeter zoals in New York hoor je in Tokio niet. De periode van de Cherry Blossom of Sakura is hét moment om in Tokio te zijn. Dan zit onder elke boom in elk park een groepje Japanners te picknicken en te drinken. De hele stad lijkt één grote festivalweide.”

“De verbinding Singapore-Tokio was een beruchte ‘red eye flight’, waarbij je om middernacht vertrekt en na landing recht naar het werk gaat. Dat klinkt efficiënt maar in de praktijk sleepte ik de vermoeidheid een hele week mee. Ik was liefst minstens twee weken ter plekke. Dan had ik een weekend om de tips van lokale collega’s op te volgen of af te spreken met Belgische kennissen in Tokio.”

Ik probeer op zakenreis altijd te gaan joggen. Dan zoek ik een mythische route: over de Champs Elysées of door het Vondelpark. In Tokio liep ik langs de omwalling van het Japanse keizerlijk paleis dat midden in een park ligt. Voor de hoofdingang vroeg een wachter mij steevast om stapvoets te gaan. Op die plek is lopen blijkbaar verboden. Ik observeer in een vreemde stad graag ongemerkt de mensen. Al joggend gaat dat perfect.”