Josephine's: een zakenlunch in retrostijl

Adres: Gentplaats 1, Antwerpen
Telefoon: 03/248 95 95
Website: josephines.be
Open: Van 17 tot 23 uur, zondag en maandag gesloten.
    
Stijl: Horeacatrendsetter Kasper Stuart en zijn vrouw Danielle van Toor hebben deze vroegere ‘De wok en het Tafeldier’ helemaal omgetoverd tot een gezellige huiskamer helemaal in vintagesfeer. Als trendsetter van de Aziatische wokrestaurants kiest dit duo nu duidelijk voor retro, vintage met een ecologische footprint.

Gezonder leven? Dat betekent ook gezonder lunchen. Voor Vacature test 123feelfree elke week een businesslunch. Welk energieniveau halen de maaltijden? Hoe zit het met cholesterol en suikers? En vooral, kan je er lekker eten? Deze keer lunchen we bij Josephine's. Een goeie keuze?

Wat mag je verwachten?

Look: Het is gezellig rommelig en onconventioneel. Het meubilair is tweedehands waardoor je een warm huiskamergevoel krijgt. De ruimte is opgedeeld in een bargedeelte vooraan en een restaurantstuk achteraan. Vooral vooraan in het bargedeelte kan je in één van de vele authentieke sofa’s heerlijk wegzinken met een cocktail.
Feel: De cocktailbar brengt je in de sfeer van het Amerikaanse  clubleven van de jaren 30. In het restaurantgedeelte word je omringd door sfeervolle kaarsjes en brocanterie uit grootmoeders tijd. Op de achtergrond speelt retro jazz en andere nostalgische feelgood muziek. Op donderdagavond kan je een live jazzoptreden meepikken. Een leuk idee met de collega’s na een drukke werkdag.
WIFI: Niet aanwezig.
Kranten en tijdschriften: Niet aanwezig
Keuken: De vroegere open keuken van de ‘De wok en het Tafeldier’ is bewust getransformeerd tot een halfopen keuken helemaal achteraan in het restaurant. Dit zou 30 procent minder energie verbruiken.
Privacy: De tafels staan ver genoeg uit elkaar om een rustig gesprek te kunnen voeren.
Privacytip zaakvoerder Kasper Stuart: Wie heel discreet wil tafelen kan dat achter de kast met brocanterie: het enige gezelschap dat je daar hebt zijn de vele koekoekjes die af en toe uit de ouderwetse klokken opduiken. Wanneer bedrijven zich met het team volledig willen afzonderen kan dat in de twee livingruimtes in kelder. Ook hier is het interieur weer pure nostalgie (inclusief het bloemetjesbehang!).
Bereikbaarheid: Zeer goed bereikbaar; vlakbij de ring en autosnelweg en dicht aan de Antwerpse leien.
Parking: Je kan gratis parkeren op de Sint-Michielskaai (op 5 minuten wandelafstand). De parking van het Nieuwe gerechtshof biedt ’s avonds een voordeeltarief van 60 eurocent per uur.

Wat kan je er eten?

1. De snelle hap

Traag gegaarde varkenswangetjes, bijhorend sausje en verse groenten van het seizoen: jonge worteltjes met witte selder en lente-uitjes. (energieniveau 3)

Budget: Kleine portie 14 euro – grote portie 19 euro (zonder drank)
Timing: 45 minuten

2. De rustige zakenlunch

Voor wie lekker en extra gezond wil smullen, kan kiezen uit verschillende gegrilde gerechten  Ik ga bijvoorbeelde voor de gegrilde grietfilet met natuuraardappelen en een Dijonaisesaus, dat apart geserveerd wordt. (energieniveau 2) Vandaag mag er ook een nagerecht bij. Ik wil graag de huisgemaakte crème catalan uitproberen: gemaakt met biologische yoghurt en mango. (energieniveau +)

Budget: 33 euro (zonder drank)
Timing: 1 u

3. De toplunch

De aspergevélouté (voorgerecht) is een absolute aanrader: puur en lekker en wordt opgediend in een charmante oude soepterrine. (energieniveau 1) De Oosterscheldekreeft (hoofdgerecht) wordt in dit huis op z’n Aziatisch bereid: de kreeft wordt gewokt met veel verse gember en look, een scheutje soja en een snuifje suiker, vergezeld met een handvol gestoomde Chinese groenten (energieniveau 2). Aangezien de vélouté en de kreeft sober en lekker zijn, kan je je voor deze keer eens helemaal laten gaan in het nagerecht: de zoete zonde is een huisgemaakte brownie met heerlijk zelfgemaakte caramalijs en een snuifje zout. (energieniveau +)

Budget: 49 euro (zonder drank)
Timing: zolang je wenst

Zijn er bewegingsmogelijkheden in de buurt?

Het Antwerpse Zuid biedt een gamma aan mogelijkheden om lekker tafelen aan beweging te koppelen. Even flaneren langs de kleurrijke kaaien met de vele horeca- en modezaken, een bezoekje brengen aan interessante musea (onder andere Fotomuseum, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, het Museum voor Hedendaagse kunst) of een wandelingetje maken langs de Schelde naar de oude binnenstad. Keuze genoeg.

Het eindoordeel

Stuart en vrouw zijn er in geslaagd om het cliënteel van het vroegere ‘De wok en het Tafeldier’ helemaal te laten vergeten en een gezellig retroalternatief aan te bieden: de keuken is Frans (met af en toe nog een vleugje Aziatisch) en puur: what you see is what you get: aan jou de keuze.

asset/28382

asset/28535

Benieuwd welk energieniveau je maaltijd of beweging heeft? Ontdek het op 123feelfree.be Je vindt er duidelijk en behapbaar voedings- en bewegingsadvies, dat je helpt het evenwicht tussen energie-input (eten) en energie-output (bewegen) terug te vinden.

Lees ook de andere besprekingen!