Efficiënt netwerken op de sociale media

Als je je netwerkcontacten uitnodigt om een koffie te gaan drinken, is de kans groot dat ze antwoorden dat ze het te druk hebben. Gelukkig is contacten onderhouden of nieuwe contacten aan je netwerk toevoegen een stuk minder tijdrovend online. Je netwerk groeit, maar je hoeft geen elfendertig e-mails over en weer te sturen om plaats en tijdstip vast te leggen.

 

1. Deel je werk op Twitter

Twitter is een van de beste, zoniet hét beste networktool dat er is. Iemand die geen tijd heeft om een halfuurtje vrij te maken om koffie met je te gaan drinken, heeft vast wel tijd om je tweet te beantwoorden. Als je regelmatig met iemand twittert over je werk – en ze antwoorden – dan bouw je een relatie op. Als iemand besluit om je te volgen, kun je hem of haar een persoonlijk bericht sturen om het gesprek verder te zetten via e-mail.

 

2. Zet je cv op LinkedIn

Sommige mensen zijn niet gek op Twitter. Hoe strategisch je hen ook bestookt met tweets, ze antwoorden niet, omdat ze maar zelden inloggen. Dan is LinkedIn een goed alternatief. Oké, er zijn mensen die alleen maar op je pagina klikken om te zien of je een vorige werkgever gemeen hebt of naar dezelfde universiteit of hogeschool bent geweest. Maar er zijn ook een pak mensen die je jobgeschiedenis effectief lezen. Als iemand je ‘endorst’ voor bepaalde vaardigheden, dan mag je er zeker van zijn dat ze je cv echt wel hebben uitgeplozen. Als iemand jou ‘endorst’, zul je geneigd zijn om ook zijn of haar profiel te checken en hem of haar te endorsen' voor zijn of haar vaardigheden.

 

3. Blijf in contact via Instagram

Instagram wordt niet enkel gebruikt om privéfoto’s op te posten, heel wat mensen gebruiken het ook voor professionele doeleinden. Maar iemand volgen op Instagram is – net zoals bij Twitter – niet genoeg om efficiënt te netwerken. Er moet interactie zijn.

 

Let er wel op dat je geen verzoek stuurt naar een privé-Instagramaccount als je de persoon in kwestie niet kent. Doe ook niet alsof je iemand al jaren kent als dat niet zo is. De meeste volgers liken foto’s van mooie landschappen, schattige kinderen of mensen die zich hebben opgekleed voor een feestje. Prima, maar als je iemand niet kent, maak dan geen opmerkingen over het feit dat haar man altijd aan haar rechterkant staat op foto’s of dat ze al drie keer met hetzelfde jurkje naar een receptie is geweest.

 

Focus op professionele posts: foto’s van het kantoor, van werkgerelateerde events, van zakenreizen.  Laat weten dat je de spreker op congres X of Y ook ooit eens gehoord hebt en er gek op was. Al heeft je contact geen tijd om een koffie te gaan drinken om daar een boompje over op te zetten, via Instagram komt er vast een reactie en heb je je laten opmerken.

 

 

Bron: www.businessinsider.com.