De broers van Julienne: de biologische zakenlunch

Adres: Kasteelpleinstraat 45 – 47, Antwerpen

Telefoon: 03/232 02 03

Website: http://www.debroersvanjulienne.be

Open: 7op 7, doorlopend van 12 tot 22 uur, zondag van 18 tot 21 uur

Stijl: Een plekje waar je midden in een drukke stad helemaal tot rust kan komen: je voelt je zelfs even in mediterrane sferen. Vooral de tuin is een groene oase.

Gezonder leven? Dat betekent ook gezonder lunchen. Voor Vacature test 123feelfree elke week een businesslunch. Welk energieniveau halen de maaltijden? Hoe zit het met cholesterol en suikers? En vooral, kan je er lekker eten? Deze week schuiven we aan bij De broers van Julienne. Allen daarheen?

Wat mag je verwachten? 

Look: Bij het binnenkomen zie je meteen de traiteurafdeling, met een toog vol lekkernijen zoals zelfgemaakte quiches, heerlijke taarten en kleurrijke biotheevariaties. Honger of niet, dit doet al meteen watertanden. De lichtbeige muren gecombineerd met de grote ramen en de gezellige houten kasten en vloer geven dit restaurant een Provençaalse toets. De stralende grote palmen in het interieur en het uitzicht op de romantische tuin maken dat zuiderse gevoel compleet. Je bent omringd door natuurlijke producten en dat past helemaal in de gezonde filosofie van het restaurant.
Feel: Op de achtergrond hoor je zeer zachtjes een sfeervol romantisch muziekje.
Comfort: Op het eerste gezicht lijken de houten tuinstoelen die zowel binnen als buiten staan niet aangenaam om op te zitten, maar dat is puur een vooringenomenheid, want het zitcomfort voor benen en rug is meer dan goed.
WIFI: Niet aanwezig
Kranten/tijdschriften: Vooral de tijdschriften zijn uitgebreid aanwezig en liggen in één van de houten kasten in het restaurantgedeelte. Ook hier straalt de filosofie van de chef weer door: vele magazine gaan over gezondheid, gezonde voeding en bewust leven (Happinez, Luck, bliss, libelle, …)
Krant: De Morgen
Privacy: De tuin biedt enkele mooie groene hoekjes waar je je wat kan afzonderen, maar als het daar te koud voor is, kan je niet echt achter een hoekje in het restaurant duiken. De tafeltjes staan allemaal wel ruim uit elkaar zodat je toch nog heerlijk van wat privacy kan genieten.
Privacytip van de chef: “Vooral achteraan in het restaurant tegen het raam zit je lekker rustig.”
Bereikbaarheid: De Kasteelpleinstraat ligt dicht aan de Antwerpse leien en is zeer bereikbaar zowel met de auto, de fiets, te voet als met het openbaar vervoer.
Parking: Het restaurant is gelegen langs een drukke weg waar je voldoende parkeerplaatsen hebt. Maar tijdens de schooluren moet je wat meer  geluk hebben om een parkeerplekje te veroveren. In de 123feelfree® filosofie is een wandelingetje van een 10-tal minuutjes de perfecte ‘starter’ dus parkeer je je best in de ondergrondse betaalparking aan de Nationale Bank.
Ook op de leien zelf vind je meestal nog wel een parkeerplekje.
Keuken: Chef en patron Micha Van Craeyvelt leeft zich al 17 jaar lang  helemaal uit in een gesloten keuken. Hij kiest voor vegetarische en visgerechten  met een hoog biogehalte. Braden en bakken doet hij enkel met zijn zelfgeperste bio-olijfolie uit Griekenland. Hij wil vooral aantonen dat vegetarisch ook zeer gevarieerd en lekker kan zijn. En daar is hij zeker in geslaagd.

Wat kan je er eten?

1. De snelle hap

Budget:         13,40 euro
Timing:          Een halfuurtje
Zowel de vegetarische als visquiches (energieniveau 3) zijn hier rijkelijk gevuld met biogroenten of kwaliteitsvolle vis. Vergezeld van een fris slaatje met olijfolie en vinaigrette en een glaasje huiswijn (merlot of de rode Spaanse Tempanillo, beide energieniveau 3) heb je een heerlijke frisse lichte lunch.

2. De rustige zakenlunch

Budget:         Er is dagelijks een hoofdschotel voor 9,80 euro (zonder drank)
Timing:          Drie kwartier
Een slaatje met artisjok en een torentje van aubergine, courgettes, zongedroogde tomaten en geroosterde paprika. Vergezeld van een tempura van groenten en volle rijst (energieniveau 3): een bord vol gezond!

3. De toplunch

Budget:  35 euro
De strudel van spinazie met ricotta en gedroogde kruiden is een smaakvolle starter (energieniveau 2)
Wie van stoofpotjes houdt, moet beslist eens de tajine met dorade, gemarineerd met korianderpesto uitproberen: een heerlijke stoverij van verschillende  biogroenten en aardappelen. Vooral de koolrabi gecombineerd met paprikaolijfolie en razal hanoutkruiden geven dit gerecht een exotisch tintje. (energieniveau 2)
Als nagerecht mag je de heerlijke versgebakken chocoladetaart rijkelijk gevuld met chocolade niet aan je laten voorbijgaan. Je kan deze toch wel ruime portie (energieniveau +)  bijvoorbeeld delen met je tafelgenoot.

Welke bewegingsmogelijkheden zijn er in de buurt?

Het restaurant bevindt zich op 5 minuten wandelen van het sfeervolle Mechelse plein. Leuk om even wat tijd uit te trekken en authentieke boeken- en antiekwinkeltjes te bezoeken.
Of waarom voor een keertje niet je rollerblades aantrekken en naar het restaurant skaten? Wie het wat voorzichtiger wil aanpakken, kan de fiets nemen of toch maar te voet gaan….
In de buurt zijn ook verschillende hippe sportcentra: de kunst is je agenda zo te plannen dat je toch nog tijd kunt maken om even op die loopband wat calorietjes weg te zweten.

Eindoordeel

Een eetplekje dat bewijst dat gezond en genieten best samengaan.

asset/28382

asset/28535

Benieuwd welk energieniveau je maaltijd of beweging heeft? Ontdek het op 123feelfree.be Je vindt er duidelijk en behapbaar voedings- en bewegingsadvies, dat je helpt het evenwicht tussen energie-input (eten) en energie-output (bewegen) terug te vinden.

Lees ook de andere besprekingen!