De Zalm: grootmoeders keuken in hartje Kempen

Adres: Grote Markt 21, Herentals

Telefoon: 014/28.60.00

Website: http://www.dezalm.be

Open: Alle weekdagen van 12 tot 14u en van 18 tot 22u (behalve woensdagvoormiddag), zaterdag: van 18 tot 22u, zondag: van 12 tot 14u en van 17u tot 21u (op zondag een samengesteld menu)

Soort: Restaurant + hotel + café

Stijl: Een mooie combinatie van antiek en design

Meer evenwicht in je leven? Hou je energie in balans! Dat is het motto van 123feelfree. Op het gelijknamige online sociaal netwerk kun je met een simpele muisklik berekenen hoe het met je energiepeil staat. Bovendien vind je er duidelijk en behapbaar voedings- en bewegingsadvies, dat je helpt het evenwicht tussen energie-input (eten) en energie-output (bewegen) terug te vinden.

Voor Vacature test een medewerker van 123feelfree elke week een businesslunch uit. Hierbij wordt niet alleen een 123feelfree-energieniveau aan de maaltijden toegekend, maar wordt ook gekeken naar bijkomende voedingsinfo zoals: cholesterol, suikers,.. Om het 123feelfree-verhaal volledig te maken, worden ook nabijgelegen bewegingsmogelijkheden in kaart gebracht. Deze week tafelde onze medewerker in De Zalm.

Wat mag je verwachten?

Look: Het pand dateert uit de 15de eeuw en functioneerde toen als herberg. De gevel is perfect gerenoveerd. Ondertussen is het al 100 jaar lang  in handen van de familie Rastelli.
Feel: In het bijhorende café, waar je door moet voor je in het restaurant bent, heerst een gezellige drukte. De toog is honderd jaar oud. Het restaurant daarentegen is een oase van rust,  sfeervol en aangenaam met zachte achtergrondmuziek.
Comfort: Bijzonder aangename stoelen om in te zitten, de lederen banken tegen de wand zijn wat harder, maar best wel ok.
WIFI: Aanwezig
Kranten/tijdschriften: Dagelijks 4 kranten (De Standaard, Het Nieuwsblad, GVA en Het Laatste Nieuws). Wat de tijdschriften betreft kan je de gratis themabladen van de streek doorbladeren.
Keuken: Gesloten
Ligging: In het hartje van Herentals, met zicht op de prachtige middeleeuwse lakenhal (het voormalige stadhuis).
Bereikbaarheid: Makkelijk bereikbaar met de auto, de fiets, te voet of het openbaar vervoer (bus en treinstation zijn op 10 minuten wandelafstand). 
Parking: Op de Grote markt (betalend elke dag van 9 tot 18u, zondag gratis)
Privacy: Het interieur is minimalistisch en de tafels staan ver genoeg uit elkaar, ideaal dus voor een businesslunch. Privacytip van de uitbater: er is een apart zaaltje voor mensen die heel privé willen tafelen.

Wat kan je er eten?

asset/29050

1. De snelle en lichte hap

Timing: +- 50 minuten

De lunch (soep, hoofdgerecht en koffie) wisselt elke dag en varieert van 10 tot 18 euro. Ik kies een menu aan 13 euro en krijg als voorgerecht een gigantische erwtensoep met spek van energieniveau 1 (lekker , maar aangezien er nog een hoofdgerecht komt, eet ik mijn soepkom maar voor de helft leeg). Als hoofdgerecht neem ik een varkenskotelet met heerlijke gegratineerde  bloemkool in kaassaus, aardappelpuree en zelfgemaakte pickles (energieniveau 3).

Chef Johan Matthijs  bakt alles met goede, geklaarde boter, niet alleen voor de smaak maar ook omdat hij ambachtelijke producten in zijn keuken wil. Hij gebruikt amper room en bindt zijn sauzen met de Afrikaanse plant arrowroot. Dit is een licht verteerbare wortel uit Afrika die als zetmeel wordt gebruikt. Het geeft een lichter gevoel dan aardappel en maïszetmeel, is heerlijk van smaak en voor mensen die een lager energieniveau prefereren, zeker een aanrader. Zijn ergste nachtmerrie is dat  de mensen na de zakenlunch nog honger zouden hebben. De porties zijn dus ruim.

2. De rustige zakenlunch à la carte

Budget: +- 35 euro
Timing: 1 uur tot anderhalf uur

Specialiteit van de chef is de Vlaamse keuken en dat blijkt ook uit deze lunch. Beginnen kan je bijvoorbeeld met de zelfgemaakte garnaalkroketjes: 2 gigantische kroketten met een verfijnd slaatje (energieniveau 3). Ook al smaken ze overheerlijk, doseren is niet onbelangrijk, want nadien kan je onder meer kiezen voor een lekkere stoofvleespot (een combinatie van het betere wit-blauw rund met fijngehakte kalfsnier en een Westmalle dubbel) met frietjes en  een slaatje. Dit hoofdgerecht heeft energieniveau plus.

3. De toplunch

Budget: tot 65 euro
Timing: zolang het je belieft

Als hoofdschotel raadt de chef de kalfstong met madeirasaus aan (energieniveau plus). Deze is gepocheerd in een groentebouillon van prei, selder en ajuin en verschijnt op tafel in een tomatensaus met bouillon van kalfstong en bruine fond. Hier zijn dan spekjes en champignons aan toegevoegd. Dit wordt vergezeld met een aardappelpuree.
Heb je nog een gaatje hebt, dan moet je zeker met het triootje van zoet afsluiten (hier biedt de chef verrassend genoeg miniporties aan),:een bavarois van aardbei, een chocolademousse en een chocoladebiscuit  met mascarpone. Dit dessert heeft een energieniveau van 3 en is volgens de 123feelfree-filosofie volledig free, als je het tenminste beschouwt als een van je 3 tussendoortjes per dag.

Welke bewegingsmogelijkheden zijn er in de buurt?

Herentals biedt heel wat leuke manieren om je eten te combineren met de juiste portie beweging. Het is ten eerste al een zeer gezellig middeleeuws stadje om voor of na het tafelen in rond te kuieren. Bezoek dan vooral het unieke begijnhof uit 1410. Heb je meer tijd dan kan je een paar kilometer buiten het stadscentrum naar de betoverende Kleine Netevallei trekken. Het is er ook heerlijk fietsen. In de zomer kun je je zelfs aan een kajakvaart  wagen. Wie in de winter van dolle ijspret wil genieten kan een rondje schaatsen op de nabijgelegen schaatsbaan.

Eindoordeel

Heerlijke grootmoeders keuken in een aangenaam decor. Helaas gelooft de chef niet in less is more, maar dan is het aan de restaurantganger om bewust zelf te doseren of om zijn maaltijden te koppelen aan de juiste beweging. Dan ben je in 123 terug in evenwicht. Smakelijk.

asset/28382

asset/28535

Ook benieuwd welk energieniveau je maaltijd of beweging heeft? Ontdek het snel op 123feelfree.be