8 technieken om namen te onthouden

Je bent al een hele avond met iemand aan het praten, maar op het moment dat jullie afscheid nemen, slaag je er niet in op zijn naam te komen? Je komt een kennis tegen op straat, maar durft hem niet voor te stellen aan je vriend(in) omdat je zijn naam niet meer weet? Dit geheugenverlies kan voor gênante situaties zorgen, zeker op professioneel vlak. Je collega’s kunnen zich beledigd voelen als je na enkele maanden hun voornaam nog steeds niet kent. Daarnaast kan het je geloofwaardigheid en professionaliteit schaden als je klanten blijft aanspreken als mevrouw en meneer.

Om dat te vermijden, zijn er 8 simpele trucjes om namen te onthouden.

1. Vraag een visitekaartje

Als je iemand ontmoet op een evenement, vraag dan zijn visitekaartje. Op de achterkant kan je eventueel wat extra informatie schrijven, zoals onderwerpen waar jullie het over gehad hebben of uiterlijke kenmerken van je gesprekspartner.

2. Herhaal de (voor)naam

Vlak nadat je iemand hebt leren kennen, herhaal je zijn of haar naam meerdere keren. Om te vermijden dat de anderen vreemd opkijken, doe je dit best in stilte.

3. Noteer

Noteer de naam van je gesprekspartner, als je even afgezonderd bent. Dat kan bijvoorbeeld in de bar, de toiletten of de vestiaire. Op die manier wordt je visuele geheugen gestimuleerd.

4. Vraag het opnieuw

Durf op het einde van een gesprek de naam van je gesprekspartner opnieuw te vragen. Zeg gewoon dat je zeker wil zijn dat je het goed begrepen hebt. Probeer te improviseren. Als je gesprekspartner Raes heet, kan je bijvoorbeeld zeggen dat je twijfelde tussen Raes en Maes.

5. Link met een beeld

Associeer een beeld bij de naam. Als je bijvoorbeeld een Cato ontmoet, probeer die gesprekpartner dan te linken aan bijvoorbeeld een cadeau, zonder de andere uit te lachen natuurlijk. Als je haar dan opnieuw tegenkomt, zal je opnieuw aan dat beeld denken en komt de naam je terug snel voor de geest.

6. Associeer

Probeer een opmerkelijke eigenschap van je gesprekspartner te onthouden en herhaal die associatie enkele keren in je hoofd. Zoals “Christine doet aan atletiek” of “Matthieu speelt improvisatietheater”.

7. Herhaal in gesprek

Probeer de naam enkele keren te herhalen tijdens de conversatie, maar doe dat zo onopvallend mogelijk. Bijvoorbeeld: “Ik ben het zeker met je eens, Mark” of “Thomas, wat denk jij over de voetpaden in Brussel?”

8. Rijmen

We onthouden gemakkelijk rijmpjes. Probeer daarom een woord te vinden, dat niet alleen rijmt op de naam, maar ook een link heeft met de persoonlijkheid of de activiteiten van je gesprekspartner. Als je Frank, een bediende bij Fortis, ontmoet, kan “Frank werkt bij de bank” je helpen. Het is niet alleen een nuttige, maar ook een leuke uitdaging.

Bron: Savvysugar.com