3 tips om efficiënt te netwerken

Netwerken is belangrijk. Zelfs al heb je een vaste job, het verhoogt je kansen op de arbeidsmarkt en je blijft op de hoogte van de evoluties in je vakgebied. Maar hoe netwerk je op een efficiënte manier? Hier zijn drie tips die ervoor zorgen dat je gesprekspartner zich jou zeker herinnert.

 

1. Herhaal

Door de woorden van een ander te herhalen terwijl je tegen elkaar spreekt, lijkt het alsof je niet luistert. Maar het omgekeerde is waar. Door woorden te herhalen, krijgt je gesprekpartner net de indruk dat je echt geïnteresseerd bent.  Door iets te herhalen maak je direct een nieuwe vriend of vriendin.

 

2. Vraag door

Soms denk je tijdens een gesprek: “Ik weet eigenlijk niet goed waar hij of zij het over heeft.” Toch laat je je gesprekspartner verder praten. Je denkt dat iets uitleggen te veel moeite kost. Opnieuw is het tegendeel waar. Als je geen vragen stelt, is de kans groot dat je gesprekspartner denkt dat je niet aan het opletten bent. Pas als je vragen stelt, krijgt de persoon met wie je praat het gevoel dat je aan het luisteren bent.

 

3. Houd oogcontact

De meesten van ons zijn tijdens een gesprek maar half geëngageerd. Meestal denken we aan wat we vanavond zullen eten, hoeveel werk we nog hebben, wat we dit weekend gaan doen enzovoort. Dat zorgt ervoor dat we onze gesprekspartner niet de hele tijd aankijken, maar voor ons uitstaren of de hele kamer rond kijken. Dat zorgt voor frustratie bij de andere persoon. Probeer dit te vermijden als je aan het netwerken bent en houd constant oogcontact.

 

 

 

Bron: www.bloovi.be.