Time management: werkritme

Elke persoon heeft zijn eigen innerlijke klok en daarmee samenhangend een eigen werkritme. Het ritme van moe worden, je fit voelen, weer moe worden is een heel persoonlijk gegeven. Wil je efficiënt te werk gaan, dan moet je rekening houden met je eigen bioritme.

Innerlijke klok

Negeer dus je innerlijke klok niet maar maak er handig gebruik van:

  1. Ochtendmens: Ben jij het type mens dat bij het eerste ochtengloren juichend en vol enthousiasme het bed uit springt? Dan is de kans groot dat je veel en efficiënt werk verzet in de vroege ochtend.
  2. Avondmens: Ben je daarentegen het soort persoon dat pas tot volle bewustzijn komt enkele uren na de wekker en na een halve liter sterke koffie? Hou moeilijke taken of belangrijke vergaderingen en afspraken beter voor de late voormiddag of de namiddag.

Of je nu een ochtend- dan wel een avondmens bent, je energiepeil en prestatieniveau zullen de hele dag schommelen.

Je houdt best zelf in de gaten wanneer je optimaal functioneert en wanneer het wat minder gaat. Op die manier kan je je dag indelen: moeilijke taken doe je wanneer je je het meest energiek voelt; ben je eerder sloom en suf (bijvoorbeeld na het middageten) dan reserveer je die tijd voor gemakkelijke routinetaken.

Energiepatroon

Je energiepatroon wordt bovendien in sterke mate bepaald door je eetpatroon:

  1. 's Morgens begin je de dag best met een gezond ontbijt. Voor velen klinkt dit al als een onmogelijke opdracht. We doen er nog een schepje bovenop en raden je aan om zittend te ontbijten; sta desnoods een kwartiertje vroeger op zodat je niet als een halve idioot moet beginnen racen tegen de klok van zodra je je ogen opent.
  2. Je middagmaal hou je beter aan de lichte kant. Eet je toch zwaar, dan zal je spijsvertering om extra bloed vragen, bloed dat je eigenlijk nodig hebt om je hersenen vlot te laten functioneren. Vandaar het slaperige en lome gevoel dat velen onder ons overvalt kort na het middageten. Onnodig te zeggen dat dit effect alleen maar verergert wanneer je ook nog alcohol drinkt.
  3. Probeer je avondmaal niet te zwaar te maken. Te zwaar eten voor je gaat slapen kan leiden tot slapeloosheid en geïrriteerdheid.

Wie de hele dag doorwerkt zonder pauzes zal zijn energiepeil tegen de avond aan dramatisch zien dalen. Zeker het overslaan van je middagpauze zal nefast zijn voor je efficiëntie.

Gun jezelf dus regelmatig rust. Het heeft ook geen zin om jezelf 's avonds te blijven forceren om toch nog even door te gaan. Niet alleen kom je zelf waarschijnlijk moe en geïrriteerd buiten, ook je partner zal het niet blijven appreciëren.

Zit de werkdag erop, probeer dan naar buiten te stappen met een positieve ingesteldheid. Het is beter om de deur achter je dicht te trekken terwijl je voldaan overdenkt dat je toch wel veel gedaan hebt, dan gejaagd de deur dicht te trekken omdat je morgen nog o zo veel te doen hebt.

Het lijkt voor sommigen onder ons een onmogelijke opdracht maar de laatste twee uren voor je gaat slapen denk je beter niet aan je werk.