Time management: het nut van time management

Centraal binnen time management staat een eenvoudige maar duidelijk verschuiving van je focus: die ligt niet langer op het 'bezig zijn op zich', wel op resultaten van dat bezig zijn.

Veel mensen zijn namelijk de hele dag ongelooflijk in de weer met van alles en nog wat. Ze vergeten daarbij vaak dat als je je niet toelegt op de juiste punten, je verwoede pogingen eigenlijk weinig verschil uitmaken.

Voordelen

De voordelen die Time Management je brengt zijn onder te brengen in 2 grote categorieën:

  1. Time management leert je een onderscheid maken tussen de dingen die werkelijk van belang zijn en de dingen die op de tweede plaats komen.
  2. Daarnaast is time management er om je te helpen je tijd zo efficiënt mogelijk te gebruiken. De tijd die je werkelijk spendeert aan je werk zal toenemen, mede doordat je elementen die voor afleiding zorgen leert beheersen. M.a.w., je effectiviteit neemt toe en je stress neemt af.

Pareto-principe (80-20 regel)

Belangrijk binnen time management is het Pareto-principe of de 80-20 regel.

Deze regel stelt dat 80% van de ineffectieve inspanningen instaat voor 20% van de resultaten, terwijl - omgekeerd - de resterende 80% van de resultaten voortkomt uit 20% van de effectieve inspanningen.

Hoe vaak hoor je rondom je inderdaad de uitspraak 'ik heb vandaag echt doorgewerkt maar ik heb nog steeds het gevoel dat ik niets gedaan heb' of 'ik ben voortdurend druk bezig geweest maar ik zou je niet kunnen vertellen met wat.'

Via time management, werkorganisatie en planning kan je dit veranderen. Nutteloze, inefficiënte en ineffectieve inspanningen verschuif je naar de achtergrond en vervang je door de efficiënte en effectieve inspanningen.

Belang nog niet doorgedrongen

Als time management dan toch zo belangrijk is, waarom besteden we er dan zo weinig aandacht aan?

Sommige bedrijven en werknemers willen het, om verschillende uiteenlopende redenen, niet toepassen of willen wel maar weten niet hoe.

Anderen hebben er - hoe vreemd dit ook moge klinken - geen tijd voor: even stilstaan bij planning kost hun teveel tijd, tijd die ze nodig hebben om hun strakke deadlines te halen.