Pecha Kucha: succesvol presenteren in 6 minuten

Wil je dat je presentatie aanslaat, hou je publiek dan niet te lang aan het lijntje. Zoniet, dan verslapt de aandacht en gaat de boodschap hoe dan ook verloren. Geen idee hoe je je speech kort en krachtig maakt? Probeer dan eens de Pecha Kucha-techniek uit.

Hoe maak je een Pecha Kucha-presentatie?

20 beelden, 20 seconden per beeld. Dat is ruwweg het concept van Pecha Kucha. Omdat een spreker in totaal slechts 6 minuten en 40 seconden krijgt, wordt hij gedwongen om creatief uit de hoek te komen en vooral snel to the point te komen. Ideaal voor in dit zaptijdperk.

Voordelen? Ervaren sprekers kunnen niet oeverloos rond de pot draaien en onervaren sprekers worden gedwongen om snel hun zenuwen opzij te zetten. Vindt de toehoorder het nog te saai, dan kan hij zich verblijden aan het feit dat het zo voorbij is.

Bekijk hier enkele geslaagde Pecha Kucha-presentaties.

Waar komt deze techniek vandaan?

Het format ontstond in 2003 in Japan, waar architecten Astrid Klein en Mark Dytham een eerste Pecha Kucha-avondje organiseerden in hun galerij.

De achterliggende gedachte? Jonge getalenteerde architecten, ontwerpers en vormgevers een podium geven zodat het grote publiek kan kennis maken met hun werk. Toeschouwers kunnen meteen ook laten weten wat ze ervan vinden.

Voor wie is het bedoeld?

Iedereen kan er gebruik van maken, van jong tot oud, van secretaresse tot ceo.

Kan je in België een Pecha Kucha-avondje bijwonen?

Zeker. Er zijn heel regelmatig Pecha Kucha-avonden in Brugge, Brussel, Gent... Neem ook een kijkje op de officiële pecha kucha-website. Daar kan je zien waar ter wereld er zo'n avondje georganiseerd wordt.

Wil je nog eens alles op een rij? Bekijk dit filmpje:

Tekst: Hermien Vanoost - Foto: http://www.flickr.com/photos/gobrien/ / CC BY-NC-ND 2.0

Lees ook:
- 9 tips voor de perfecte presentatie
- Presenteren met Powerpoint: hoe het niet moet