Is Yves Leterme wel een goede leider?

Is ontslagnemend premier Yves Leterme misschien de geknipte man om België te leiden? Businesscoach Paul Koeck laat zijn licht schijnen over de leiderschapskwaliteiten van Yves Leterme.

Minpunt: hij slaagt er niet in andere te overtuigen van zijn visie

Businesscoach Paul Koeck, zaakvoerder van Coachteam® International en begeleider van leidinggevenden bij uiteenlopende grote bedrijven, legt uit aan welke criteria een goede leider moet voldoen. “Een goede leider heeft ten eerste een visie die iets verder reikt dan wat de anderen zien. Hij zorgt er ten tweede voor dat hij alle betrokkenen kan overtuigen en motiveren om die visie te volgen. En tenslotte moet hij die visie ook kunnen uitvoeren.”

Op het eerste punt is Leterme volgens Koeck zeer goed geslaagd: hij heeft een visie en haalde 800.000 voorkeurstemmen. Hij kon er veel mensen van overtuigen dat hij de juiste man met de juiste visie is. “Het tweede punt ligt al iets moeilijker: hij is er niet in geslaagd om alle betrokken partijen te overtuigen van zijn visie of op zijn minst alle neuzen in dezelfde richting te laten wijzen. Hij kan wel potentieel hebben op dat vlak, maar hij heeft daar voorlopig geen blijk van gegeven. Hetzelfde geldt bij het derde punt.”

Hoe kan hij verbeteren?

Waaraan zou Paul Koeck aandacht besteden als hij Yves Leterme zou coachen? “Waar hij zeker nog in kan verbeteren is inlevingsvermogen en luistervaardigheid.

Twee sterktes die Herman Van Rompuy uitstekend weet te combineren: hij luistert goed naar de argumenten van de betrokken partijen, en vooral van degenen die nog niet overtuigd zijn. Daardoor slaagt hij er in een consensus te creëren. Van Rompuy is ook flexibiler in de doelstelling die hij wil bereiken: hij zoekt een consensus, terwijl Leterme zijn doelstellingen maximaal wil realiseren.

De premier is ook geen geboren communicator, zoals Barack Obama. Politici als Martens en Dehaene kozen hun eigen communicatiestijl en zeiden ook vaak ‘geen commentaar’ tegen de pers. Leterme moet kiezen voor een consequentere mediastrategie: ofwel beslissen om de communicatie tot een strikt minimum te beperken ofwel kiezen een hele actieve mediastrategie. Maar dat laatste is alleen voor echt goede communicators weggelegd.”

Kan hij het land leiden?

Op basis van zijn ervaring in de bedrijfswereld ziet het er volgens Paul Koeck niet erg goed uit. “Niet omdat Leterme de capaciteiten niet heeft, maar omdat het heel moeilijk is om in die rol te groeien als je in dezelfde context en met dezelfde partijen moet samenwerken. Die hebben zich een beeld gevormd dat je nog moeilijk kan afschudden. In de bedrijfswereld lukt zoiets zelden, is mijn ervaring.”

Tekst: Dominique Soenens - Foto: Tim Dirven