Hoe loods je je bedrijf en medewerkers door verandering?

De cijfers rond succesvolle verandering blijven verbazingwekkend negatief. Nauwelijks 30% van de grootschalige veranderingsprojecten blijken een succes. Of het nu gaat om fusies, introductie van reengineering, of crm (customer relationship management), de meerderheid van de ambitieuze veranderprojecten haalt zijn doelstellingen niet.
Door prof. dr. Ralf Wetzel, Vlerick Leuven Gent Management School

De gevolgen zijn ernaar: het bedrijf bespaart geen kosten, is niet innovatiever geworden, staat niet dichter bij de klant. Experts in verandermanagement hebben nochtans heel duidelijk drie basisregels voor succesvol ‘change management’ aangegeven. Denk voortdurend aan deze drie regels, voor, tijdens en na het veranderingstraject. Bottom line: wees duidelijk, snel en speel dicht op de bal.

Regel 1: Communiceer superduidelijk en permanent

Wees superduidelijk in je communicatie. Maak glashelder wat reeds helder is … en wat niet. Blijf communiceren ook al  heb je niets nieuws te zeggen. Deel dan gewoon mee dat sinds de vorige communicatie er geen nieuwe elementen zijn bijgekomen. Blijf communiceren, ook al hangt er een mislukking in de lucht. Verberg geen problemen. Geef toe dat er iets is mislopen en leg uit hoe je dat nieuwe probleem denkt aan te pakken.

Wees authentisch in je  communicatie. Hou niets achter. En als je over bepaalde aspecten niets mag communiceren, deel dan ook dat mee. “Over persoonlijke aangelegenheden, zullen we uiteraard enkel persoonlijke communicaties verrichten”. “ Sommige aspecten van dit project hebben een verregaand tactisch belang. We hopen dat u kunt begrip opbrengen voor het feit dat we beseffen dat onze concurrenten dit beter niet vernemen”

Regel 2: Wees snel

Voer tijdens een veranderproject de snelheid op. Neem niet te veel hooi op de vork zodanig dat het tempo, de snelheid bewaard blijft. Laat vooral niet te veel tijd tussen actie en communicatie. Want voor je het weet nemen roddel en halve waarheden alles van je over. Nogmaals: verhoog de snelheid. De reden waarom de meeste veranderprojecten mislukken is dat ze ‘stilvallen’. De organisatie beschikt over te weinig vrije ‘resources’ om het project aan te pakken, en het project strandt wegens een gebrek aan tijd, engagement, toewijding van enkele sleutelfiguren.

Regel 3: Speel kort op de bal

Communiceer heel intens, zeer informeel, en op haast dagelijkse basis met de sleutelfiguren. Pas meer dan ooit ‘management by wandering around’ toe, wandelmanagement; hou je beschikbaar, denk niet dat je grootschalige verandering kan aansturen vanuit een ivoren toren, of vanop vijfduizend kilometer  afstand. Toon je betrokkenheid in woord en daad. De architect Ludwig Mies van der Rohe heeft ooit gezegd: God ligt in het detail. Help met kleine dingen. Geef zeer veel support. En voor elke negatieve commentaar, zou je vier positieve, aanmoedigende reacties moeten formuleren.

Wenst u een goed en orgineel boek te lezen over verandermanagement? Lees dan ‘Switch’ van Chip & Dan Heath.