Het nieuwste boek van trendwatcher Fons Van Dyck

Marketingprofessor Gino Van Ossel las voor Vacature het boek 'De Kracht van Wit' van Fons Van Dyck. Lees hier zijn oordeel.


Sinds Aldi 30 jaar geleden in de lage landen is neergestreken, betekende elke recessie een stevige groei van het marktaandeel. Niet zo vandaag. De hard discounters verliezen overal in Europa omzet. Dat het minder goed gaat bij de Aldi’s van deze wereld is gedeeltelijk toe te schrijven aan de groei van de generieke huismerken zoals 365, Everyday of Euroshopper. Zij bevestigen het aloude adagio dat elke daling van het consumentenvertrouwen onvermijdelijk leidt tot ‘down trading’ of het kopen van goedkopere producten. Oké, maar hoe verklaar je dan weer dat nooit eerder zoveel Fair Trade-producten zijn verkocht? Die zijn toch duurder?

Onvoorspelbare consument?

Raak je de kluts kwijt met al die tegenstrijdigheden? Dan is ‘De Kracht van Wit’ wel degelijk iets voor jou. Oude waarheden worden vandaag, in tijden van crisis, meer dan eens in vraag gesteld. De turbulentie in de financiële markten leidt tot onzekerheid bij het interpreteren van het gedrag van de consument. Precies daarom wordt ‘De Kracht van Wit’ gegarandeerd een bestseller onder marketeers. Auteur en reclameman Fons Van Dyck brengt namelijk structuur in de chaos van het consumentengedrag door zes trends te identificeren en helder uit te tekenen. Die trends zijn enkel ogenschijnlijk tegengesteld.

Crisis als scharniermoment

De lezer wordt aan de hand van tal van voorbeelden en het nodige cijfermateriaal overtuigd dat de huidige crisis een scharniermoment is in de waarden van de consument. Die breuklijn zal zich onvermijdelijk doorzetten in de komende jaren. Verandert de crisis ons leven? Ja, dus.

Niet enkel voor marketeers

En omdat consumenten ook mensen en burgers zijn, is dit boek geenszins enkel voer voor marketeers. ‘De Kracht van Wit’ is een uitstekend kompas voor politici, ondernemers en alle wakkere burgers die de grote maatschappelijke ontwikkelingen van vandaag willen begrijpen. Kortom: een Dyck van een boek!

Gino Van Ossel, professor marketing aan de Vlerick Leuven Gent Management School