De 5 tijdverspillers bij managers

Time is money en dat weten managers maar al te goed. Toch zijn er nutteloze zaken waar ook zij hun kostbare tijd aan verspillen. Jim Alampi, oprichter van Alampi and Associates, lijst de 5 grootste tijdsverspillers op en geeft tips om ze te ontwijken.

1. Meetings

Managers moeten hun kostbare tijd beschermen en wonen daarom beter enkel de vergaderingen, waar ze echt iets nuttig kunnen bijdragen, bij. Voor de andere meetings kunnen ze best iemand in hun plaats sturen, die daarna een verslag doorgeeft.

2. PowerPoint Presentaties

Overdreven lange PowerPointpresentaties waarin elk onderwerp tot in detail wordt uitgelegd, zijn bijzonder tijdrovend. Gebruik deze 5 basisregels om een PowerPointpresentatie op de juiste manier te gebruiken:

  • Stuur 5 dagen op voorhand de presentatie door
  • Gebruik niet meer dan 5 slides in de presentatie
  • Gebruik niet meer dan 5 puntjes per slide
  • Als je geld, mensen of andere zaken probeert te ronselen, doe dat dan op de eerste slide
  • Lees de tekst nooit letterlijk af van de slides

3. Vragen beantwoorden

Als een CEO toelaat dat zijn werknemers alles aan hem kunnen vragen, verliest hij te veel tijd aan het beantwoorden . Daarnaast zullen de werknemers zelf niet meer verder nadenken. Het beste antwoord dat een manager kan geven, is dan ook: “Ik weet het niet, wat denk jij?”.

4. Middelmatige tot slechte werknemers

Op elke werkvloer lopen er A-, B- en C-werknemers rond. CEO’s steken te veel tijd in het coachen van C-werknemers. Het is bijna een onmogelijke opgave. Het loont meer de moeite om van B-werknemers A’s te maken. Bovendien weigeren A-werknemers samen te werken met C’s, omdat ze dan meer tijd moeten steken in het oplossen van de fouten die hun middelmatige collega’s maakten.

5. Technologische verandering

Veel bedrijven investeren te veel tijd in het implementeren van nieuwe technologische systemen. Vooral de KMO’s zetten daarvoor werknemers in die weinig ervaring hebben met die technologie. Ze verliezen er dan ook veel tijd mee, die anders productief gebruikt zou worden.

Bron: Quartz