Bedrijven die bloggen: 5 excellente voorbeelden

In de VS is het intussen ingeburgerd, maar in ons land is dat nog veel minder het geval: bedrijven die bloggen. Wij zetten de beste blogs op een rijtje. Van Google over Coca-Cola en Marriot tot Boeing.

Waarom bloggen?

Bedrijven die een blog opstarten, doen dat in de eerste plaats om contact te houden met de buitenwereld en om zich te profileren. Een computerbedrijf als IBM heeft intussen enkele tientallen corporate bloggers in dienst en moedigt personeelsleden aan om publieke en interne blogs aan te maken. Sommige bedrijven laten hun personeel vrij in de keuze van het onderwerp, andere vragen een specifieke invalshoek. Een onderzoeksbureau bijvoorbeeld zal een van zijn experten laten bloggen over zijn bevindingen van de afgelopen weken.

5 vooraanstaande blogs

De voorbeelden die hieronder volgen zijn allemaal bedrijfsblogs die door één (bijvoorbeeld de ceo) of door meerdere mensen wordt onderhouden.

1. Google. Op de officiële Google blog vind je informatie van Google-medewerkers over Google-producten, technologie en cultuur. Een belangrijke uitvalbasis voor Google-klanten en -adepten.
 
2. General Motors. Fastlane, de officiële blog van General Motors, is bij ons misschien wel de meest bekendste company blog. De blog, verzorgd door enkele vice presidents, dient als officiële spreekbuis van de zoekgigant en was tijdens de perikelen van Opel Antwerpen een populaire bestemming voor menig journalist en medewerker.

3. Boeing. Vliegtuigbouwer Boeing  heeft Randys Journal, die wordt ingevuld door Randy Tinseth, vice president marketing bij Boeing. Je vindt er foto’s, aankondigingen en 1 april-grappen.

4. Coca-cola. Frisdrankproducent Coca-Cola probeert te communiceren met klanten via sociale netwerken en hun speciale Coca-Cola conversations-blog. Die wordt onder meer gemaakt door een corporate blogger: Phil Mooney, die al dertig jaar archivaris is bij Coca-Cola.

5. Marriot. “I'm Bill Marriott, chairman & ceo of Marriott International”, lezen we op de blog van de ceo van Marriot hotels. De topman heeft zijn blog al meer dan drie jaar maar blijft op regelmatige basis zijn blogs posten.

Waar blijft België?

Echte corporate blogs blijven eerder zeldzaam in ons land, zeker bij grote bedrijven. Truvo, het bedrijf achter de telefoonboeken, heeft er een, net zoals het beursgenoteerde internetbedrijf Emakina.

Tekst: WV/IV

Lees ook:
- De 7 beste Belgische businessblogs
- Hoe werf je klanten via LinkedIn?