Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Arbeidsmarkt heeft nood aan specialisten, geen generalisten

"Belgische bedrijven hebben steeds minder generalisten nodig en steeds meer specialisten", stelt Reginald De Lannoy van Hudson. Wie vandaag carrière wil maken, zal het dus anders moeten aanpakken dan 20 jaar geleden. Wat is er aan de hand?

De piramide is niet meer

Traditioneel wordt een loopbaan voorgesteld als een piramide: na enkele jaren krijg je een hogere functie en beklim je gestaag de ladder. En met die hogere functie breidt je takenpakket uit. Bij elke promotie ruil je een stukje van je specialiteit in voor een bredere functie.

"Dat carrièrepad staat vandaag op losse schroeven", meent Reginald De Lannoy, directeur Loopbaanbegeleiding bij Hudson. “Wie vandaag nog kiest voor het beklimmen van de loopbaanladder richting een algemene managementpositie - in het jargon een ‘generalist' met een brede inzetbaarheid -  denkt vandaag best tweemaal na. De grote ondernemingen en social profit-organisaties (zoals ziekenhuizen) hebben steeds minder generalisten nodig. Dat is het gevolg van de schaalvergroting van die organisaties en van de wisselende behoeften aan specifieke kennis."

Buitenlandse managers

"Ook verschuiven de beslissingscentra van onze bedrijven naar andere landen. Met als gevolg dat de Belgische filialen van buitenlandse groepen steeds meer bemand worden door specialisten en door uitvoerende functies. Daarnaast vullen de echte Belgische groepen hun topkader steeds meer in met buitenlandse managers, wat nodig is om meer internationale uitstraling te hebben. Wie grote carrièreplannen heeft in de oude zin van het woord kijkt dus beter goed uit voor hij zich in zo’n bedrijf engageert.”

Tekst: Erik Verreet

Lees ook: "Belgische werknemers moeten zich vaker afvragen of ze wel goed bezig zijn"