4 coachingstijlen die je kent van Game of Thrones

Van Game of Thrones kan je heel wat leren, en dan bedoelen we niet om te pas en te onpas geweld te gebruiken, je eigen familieleden verraden of erger. Wie af en toe een team aanstuurt, kan ongetwijfeld deze 4 GoT-profielen herkennen.

 

1. De “blind naar voren”-werknemer: Theon Greyjoy

In plaats van wat vissersdorpjes aan te vallen zoals zijn vader hem had opgedragen, veroverde Theon Winterfell. Helaas ontbrak het zijn soldaten aan de nodige skills om de burcht nadien te verdedigen, met dodelijke gevolgen…

 

Hoe coach je deze werknemer?

Theon had een ambitieus plan, maar hij miste het overzicht om het tot een goed einde te brengen. Je “blind naar voren”-werknemer moet dus begrijpen hoe zijn werk is verbonden met een grotere visie of strategie. Pas doelmanagement toe: houd de voortgang van processen goed in de gaten en houd werknemers gefocust op het succes van de gehele organisatie.

 

 

2. De machtsbeluste werknemer: Joffrey Baratheon

Joffrey is driftig en laat zich door niemand de wet voorschrijven. Betoverd door zijn eigen macht verbreekt hij beloftes en ontketent hij zelfs een oorlog.

 

Hoe coach je deze werknemer?

Goede coaching is essentieel voor dit type werknemer. Leg de koers, de doelen en de taakverdeling duidelijk uit aan machtsbeluste werknemers, ook als ze tegenstribbelen. Wees vastberaden en consequent en laat de collega’s ook feedback geven, om je boodschap nog sterker te maken.

 

 

3. De “leider in de dop”-werknemer: Daenerys Targaryen

Toen ze met Khal Drogo trouwde, veranderde Daenerys van een verlegen meisje in een sterke, zelfzekere vrouw. Na de dood van haar man besloot ze voor het hoogst haalbare te gaan: de Iron Throne.

 

Hoe coach je deze werknemer?

Daenarys kan mensen inspireren om samen met haar naar langetermijndoelen toe te werken. Zorg er wel voor dat je “leider in de dop”-werknemer een goed plan heeft om die langetermijndoelen te halen. Wees benaderbaar, check regelmatig hoe het gaat en blijf vertrouwen tonen dat het doel bereikt zal worden.

 

 

4. De underdogwerknemer: Tyrion Lannister

Ondanks zijn intelligentie en humor krijgt Tyrion geen liefde of respect van zijn familie. Maar als eeuwige underdog kan hij wel heel goed problemen in mogelijkheden omzetten.

 

Hoe coach je deze werknemer?

Tyrion is goed in snelle beslissingen, maar kan veel tijd en moeite besparen door beter uitgedachte plannen te maken en meer in zichzelf te geloven. Help je underdogwerknemers dus om een plan op te stellen, maar laat genoeg ruimte voor snelle denkprocessen. Houd ze betrokken door ze hun verborgen talenten te laten ontplooien.

 

 

Lees ook:

Deze 8 jobs van je favoriete tv-personages kan jij ook doen

Kruip in de huid van je favoriete Thuis-personage (en ga voor zijn/haar job)

Gilles: mijn job als Brand Manager kwam goed van pas voor 'De Mol'

 
 

 

Bron: www.halogensoftware.com