12 fouten die je moet vermijden in tijden van crisis

Door de economische crisis is het minder eenvoudig om een nieuwe job te vinden. Dat betekent echter niet dat werknemers makkelijker tevreden zijn en minder snel zullen vertrekken bij hun huidige werkgever. De onzekerheid, de hogere werkdruk en het vooruitzicht van minder kansen op promotie of een bonus creëert juist een algemene ontevredenheid. Toch is het belangrijk om ook in moeilijke tijden goede werknemers te behouden. Om daarin te slagen, moeten managers vooral vermijden om deze vaak voorkomende fouten, vastgesteld door Accountemps, te vermijden.

1. Ervan uitgaan dat mensen blij mogen zijn dat ze een job hebben

Werknemers zijn inderdaad blij dat ze vast werk hebben in deze economische tijden. De meest getalenteerde medewerkers zijn echter precies de mensen die het snelst alternatieven vinden en juist hen moet je als manager in het bedrijf proberen te houden.

2. Niet communiceren

Het is geen goed idee om als manager onderwerpen uit de weg te gaan of zaken te verzwijgen. Het is belangrijlk dat mensen weten hoe de zaken ervoor staan Anders voedt dit de geruchtenstroom en worden er foute zaken gecommuniceerd.

3. Gebrek aan erkenning

Het kost weinig moeite om een goede werknemer eens een compliment te geven. Toch is het de manier bij uitstek om mensen te motiveren en een gevoel van voldoening te geven.

4. Niet achter je medewerkers staan

Wie als manager niet opkomt voor zijn mensen verliest hun vertrouwen. Het is belangrijk dat je dat blijft behouden, zeker wanneer er in moeilijke tijden harder gewerkt moet worden.

5. Besparen op opleidingen

Bijblijven met de nieuwste ontwikkelingen is cruciaal voor wie de crisis wil overleven. Werknemers moeten bovendien de kans krijgen om hun eigen vaardigheden mee te ontwikkelen. Dat levert zowel op korte als op lange termijn winst op.

6. De werkdruk te hoog opdrijven

Uiteraard moet er hard gewerkt worden zodat het bedrijf het hoofd boven water kan houden. Het is echter niet de bedoeling dat mensen overbelast worden en een burn-out krijgen. Onderscheid dus hoofdzaken van bijzaken en schakel desnoods tijdelijke werknemers in om overbelaste medewerkers te ondersteunen.
Verwar productiviteit ook niet met lange uren kloppen. Zeker in moeilijke tijden moet in de eerste plaats het werk gedaan zijn en moeten de resultaten behaald worden.

7. Afwachten

Wachten op een economische ommekeer helpt het bedrijf niet echt vooruit? Door nu actie te ondernemen, nemen bedrijven een voorsprong op de concurrentie.

8. Toegevingen doen aan kwaliteit

Leidinggevenden mogen geen genoegen nemen met een mindere kwaliteit. Dit creëert een gedragspatroon dat moeilijk te doorbreken is wanneer de hoeveelheid werk weer normaal wordt.

9. Besparen op de verkeerde dingen

Als klanten gewend zijn aan bepaalde voordelen, kan het verkeerd zijn om hierop te bezuinigen. Denk goed na waar je op bespaart, probeer ook hier weer hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden.

11. Minder aandacht schenken aan klantencontacten

Zorg ervoor dat de mensen die regelmatig omgaan met klanten de juiste boodschap uitdragen. Als zij onverschillig overkomen, kunnen bedrijven potentiële en bestaande klanten verliezen.

12. Medewerkers geen ruimte geven voor initiatief

Geef medewerkers advies over hoe dilemma's het best opgelost kunnen worden en koppel naar hen terug wat ze goed gedaan hebben en wat beter zou kunnen.