11 tips voor startende managers

Pas op met humor, e-mails blijven voor eeuwig bestaan, antwoord niet op hypothetische vragen en klaag nooit. Fay Vincent, voormalig voorzitter en CEO van Columbia Pictures Industries, executive VP bij Coca-Cola en de achtste Commissioner van de Major League Baseball, deelt in de Wall Street Journal 11 tips voor jonge managers.

1. Hang niet alles aan de grote klok

Discretie is belangrijk. Deel niet te veel zorgen, plannen en verwachtingen met de medewerkers in het bedrijf. Het kan namelijk ernstige problemen opleveren.

3. Manage down

Zonder respect van alle werknemers zal het niet lukken. Breng daarom wat tijd door met de collega’s van alle niveaus. Behandel iedereen altijd met respect en sympathie.

3. Doe je plicht

Managen is een fulltime job en iedereen volgt alles wat je doet op de voet. Denk altijd na over hoe je collega’s je gaan interpreteren voordat je iets schrijft, doet of zegt.

4. Luister

Het is belangrijk dat je weet wat er leeft in het bedrijf. Lunch daarom minstens een keer per week in de cafetaria of hang dagelijks rond in de koffiekamer. Luister naar de gesprekken, geef je gesprekspartner ook je volle aandacht, zeker wanneer iemand je bekritiseert.

5. Pas op met humor

Vaak is je grap niet zo hilarisch als je zelf denkt en dat kan een tegenovergesteld effect hebben. Humor is iets moeilijk en kan heel ongepast zijn als het over een belangrijk onderwerp gaat.

6. Stel prioriteiten

Een goede strategie hebben en uitwerken, is belangrijk voor een manager. Zorg ervoor dat iedereen op dezelfde lijn zit door je strategie regelmatig te herhalen en te verklaren.

7. Klaag niet

Leg nooit de schuld bij iemand anders als er iets verkeerd loopt. Niet bij je voorganger, een collega of de concurrentie. Het is je plicht de schuld op jou te nemen en te focussen op de toekomst.

8. Vertrouw je adviseurs

Aanvaard de expertise van je adviseurs en onthoud dat ze niet alle waarheid in pacht hebben, want niemand beschikt over de exacte informatie over de markt.

9. Ga uit van het ergste

Bereid je voor op het ergste scenario, dan weet je wat je moet doen moest het ooit zo ver komen.

10. De microfoon staat nooit af

Als je niet wilt dat iets op de voorpagina van een krant belandt, moet je weten wanneer je moet zwijgen. Antwoord nooit op hypothetische vragen en vergeet niet dat “off the record” niet bestaat.

11. Vertel de waarheid

In een crisissituatie is de beste reactie die je kunt geven de waarheidsgetrouwe. Als je over iets liegt, komt dat altijd uit, met alle gevolgen van dien. Bescherm je reputatie en kies voor de waarheid.

Bron: Wall Street Journal