Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

1 op 4 Belgische zakenreizigers voelt zich schuldig tegenover gezin

Een kwart van de Belgische zakenreizigers zegt zich schuldig te voelen omdat ze hun partner of gezin vaak achterlaten, blijkt uit een onderzoek van luchtvaartmaatschappij British Airways. Een Vlaamse zakenman getuigt.

‘Soms ben je nu eenmaal liever bij je gezin’

Johan is 38 en werkt als solution manager voor een softwarebedrijf in Antwerpen. Voor zijn werk reist hij vaak naar het buitenland; zo verbleef hij de voorbije weken in Hamburg, Parijs en Kopenhagen.“Ons bedrijf kent de jongste twee jaar een serieuze groei. Voorheen stonden we sterk in de Benelux, maar nu zijn we ook daarbuiten stevig aan het groeien. We werken met licenties die bedrijven in het buitenland via ons kunnen krijgen; ik moet de verkopers ter plaatse aansturen. Ik vind het best leuk om op reis te gaan, mij hoor je daarover zeker niet klagen. Alleen jammer dat ik mijn vrouw en onze twee kinderen dan moet achterlaten. Soms voel ik me daar schuldig over, op sommige momenten ben je nu eenmaal liever bij je gezin.”

Gelijktijdig naar het buitenland

Niet alleen Johan, ook zijn vrouw heeft een job waarvoor ze af en toe naar het buitenland moet. Zij werkt als business development manager in de chemische industrie. “Het gebeurt wel eens dat we tegelijk naar het buitenland moeten voor ons werk. Uiteraard is dat niet leuk voor de kinderen. Maar zolang het beperkt blijft tot een paar keer per jaar, valt dat mee, vind ik. Of het een zware druk op ons gezinsleven legt? Nee, tot nu toe niet. Ik doe sowieso mijn best om het binnen de perken te houden.”

Johan heeft wel al huwelijken zien stuk gaan. “Ik heb bijna 12 jaar in de Verenigde Staten gewerkt. Ik had collega’s die een hele week onderweg waren om van hot naar her te vliegen en daardoor ook willens nillens hun gezin verwaarloosden. Zo erg is het bij ons gelukkig niet. Maar mijn bedrijf wil binnenkort ook op de Amerikaanse markt gaan en dan zal ik sowieso nog meer moeten reizen dan nu.”

Vlamingen voelen zich minder schuldig dan Walen

Of Johan zich dan meer schuldig zal voelen, is maar de vraag. De kans is in ieder geval reëel, want een onderzoek van luchtvaartmaatschappij British Airways laat zien dat een kwart van de Belgische zakenreizigers zich schuldig voelt omdat ze hun partner of gezin achterlaten. Het onderzoek laat ook enkele opvallende verschillen zien tussen de regio’s: in Vlaanderen geeft 21% van de zakenreizigeres toe er moeite mee te hebben om hun gezin achter te laten, bij Brusselaars loopt dat op tot 30% en bij Waalse zakenreizigers tot 32%.

Tekst: Dominique Soenens