Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

"Time management is simpel: je moet je dag indelen in tomaten"

Elk week geeft columniste An Olaerts haar ongecensureerde kijk op de arbeidsmarkt en de wereld ver daarbuiten. Deze keer leert ze je The Pomodoro Technique aan, voor efficiënter time management.

Francesco Cirillo had evengoed de baas van een circus kunnen zijn, met vier houten caravans naast de oude spoorweg en een roodgestreepte tent in de ochtendmist. De directeur eet een pistolet met salami en ruilt intussen zijn flanellen pyjama in voor een groene slipjas met gouden kwasten op de schouders. Zo stel ik me dat voor. Francesco Cirillo treedt al vijftig jaar op met een sextet abrikozenpoedels. Intussen zit hij aan de kleindochters van de kleinzonen, maar de honden doen nog altijd hetzelfde kunstje. Ze zitten in een kar die wordt getrokken door twee oude gespikkelde pony's. Onderweg krijgen ze zogezegd ruzie. Gelukkig zit op eerste rij een dikke madam met een tomaat. Ze knalt hem tegen de ponyspan. Gelukkig, want ik moet verdomme stoppen met fantaseren en gewoon mijn werk doen.

Maar onmiddellijk daarna kriept in mijn kop een ander luikje open. Nu is Francesco Cirillo de kok in een soepfabriek. Hij rijdt met een kruiwagen vol kruiden door de gang naar de hal met de brobbelende ketels. Hij kiepert het groensel bij de tomatensoep en roert met een schop. Goddank gaat net op dat moment de bel in de soepfabriek. De dag is om, Francesco gaat naar huis en ik moet maken dat mijn werk op tijd klaar is in plaats van voortdurend weg te dromen. Tenslotte is Francesco Cirillo circusdirecteur noch kok in een soepfabriek. Hij is de uitvinder van de Pomodoro Technique, een tool voor meer ijver op het werk. Francesco Cirillo is de heiland van de treuzelaars. De Pomodori Technique is namelijk bedoeld voor mensen die pas in gang schieten als de klok begint te tikken.

Time management is simpel, zegt Francesco Cirillo, je moet de dag alleen maar indelen in tomaten.  Francesco Cirillo verkooopt bovendien pakketten op internet. Daarin zit een boek vol tips en een tomaat die je kunt opdraaien. Eén tomaat is goed voor 25 minuten geconcentreerd doorwerken. En owee als je er minuten probeert uit te knijpen! Dan moet je de tomaat opnieuw voor 25 minuten opdraaien. Als 25 minuten voorbij zijn, rinkelt de tomaat en is het drie minuten verplicht pauze. Om de vier tomaten mag je een kwartiertje stoppen om bijvoorbeeld een koffie te drinken. Francesco Cirillo zegt dat zijn tomaten de productiviteit ten goede komen, ook mijn productiviteit. Zeker als ik op het einde van de dag tel hoeveel tomaten ik heb gewerkt.

Het vervelende is dat ik geen tomaat in huis heb en bij uitbreiding geen enkele kookwekker. Alleen de Duitse droogkast heeft een belletje, maar daar krijg ik bij voorbaat de zenuwen van. Ik wil alleen werken met de Pomodoro Technique van Francesco Cirillo. En dus rep ik mij naar de Blokker voor een tomaat. Bus 371 naar de stad rijdt voor mijn neus weg. Het wordt lopen om het sluitingsuur te halen, maar ik red het. NET! In de winkel doorkam ik een wild aanbod van placemats, vaasjes, vodjes en wasspelden. Op de afdeling kookwekkers vind ik een citroen, een ei en een mollig mevrouwtje, ze laten zich allemaal gewillig opwinden, maar ik wil alleen een tomaat. Het is een circus! Het draait weer in de soep! De winkels gaan dicht! Hopelijk heb ik morgen nog tijd om de tomaat van Francesco Cirillo te vinden.

Meer info?
- Test hier hoe goed jij scoort op time management.
- Lees meer over The Pomodoro Technique.